Evropa se budi: Trojni savez protiv ratne mašinerije NATO pakta!

1

Više nijednog metka Ukrajini, bila je predizborna parola Roberta Fica, pobjednika na parlamentarnim izborima u Slovačkoj i novog vođe antiratnog pokreta u vrhu EU. Slovačka se tako pridružila Mađarskoj, koja je od početka rata nastojala da ostane neutralna, ali i Poljskoj, koja je prošle sedmice saopštila da više neće slati Ukrajini oružje.

Inflacija i nezaposlenost

U Kijevu se tješe da im je Slovačka već poslala sve što je imala: tenkove, artiljerijska oruđa, avione i helikoptere. Međutim, Slovačka je do sada obezbjeđivala Ukrajini veliki dio najdragocenije robe u ovom ratu, a to je oko 150.000 artiljerijskih granata kalibra 120, 122, 152 i 155 milimetara godišnje. Ova količina je Ukrajini svakog mjeseca omogućavala da ratuje od dva do tri dana.

Kijevske novine Politika ukazuju da iskusni Fico, koji je već bio premijer u tri mandata, tek treba da formira koaliciju i usaglasi buduću politiku sa Progresivnom Slovačkom i otvoreno proruskom strankom GLAS. Međutim, Slovačka preživljava tešku krizu i glasači ove tri partije nisu spremni da bacaju pare na tuđi rat.

U Slovačkoj rastu cijene i nezaposlenost, a svaki osmi je ispod granice siromaštva. Ficova pobjeda može da pokvari planove onima na zapadu koji planiraju da nastave podršku Ukrajini i sankcije Rusiji. Orban više nije sam, pozivi da se s time prestane sve glasnije će odzvanjati Evropom – rekao je slovački analitičar Mihal Kovač.

Slična situacija je u Poljskoj, koja je opustošila svoja skladišta da bi naoružala Ukrajinu, pa sada namjerava da potroši oko 64 milijarde evra na kupovinu oružja. Poljska je primila i milion izbjeglica, pa je ukupno Ukrajini pomogla sumom između 10 i 20 milijardi evra. Poljaci, pritom, ne žele da budu uvučeni u rat sa Rusijom niti da se razbacuju novcem, a i optužuju Ukrajince da im otimaju radna mjesta.

Muke Vašingtona

Podsjećanja radi, 15. oktobra će u Poljskoj biti održani parlamentarni izbori, pa je prvo premijer Mateuš Moravjecki rekao da neće slati još oružja Ukrajini jer ga za tu svrhu više i nema, a predsjednik Andžej Duda poentirao je riječima da Kijev liči na utopljenika koji pokušava da povuče na dno sve za sobom. Oni tako pokušavaju da pariraju bivšem premijeru Donaldu Tusku, koji ima ambiciju da se vrati na taj položaj. Kao bivši predsjednik Savjeta Evrope, Tusk je blizak zapadnim centrima moći, ali ne može da ignoriše svoje birače, koji zahtjevaju da se pomoć obustavi ili maksimalno smanji, a to očekuju i pristalice Moravjeckog, pa se zaključuje da će Vašington, u najmanju ruku, imati velike muke da vrati Poljake na ratni kolosjek, baš kao i Slovake, dok je Mađarska od početka van dometa.

 

(republika.rs)

1 Comment
  1. Profi1 komentariše

    NAJVAZNIJA JE DA IH CRNA GORA MRCOGORA PODRZAVA HA HA HA

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.