Evo šta piše u pismu kojim Srbija traži sjednicu Savjeta bezbjednosti UN

0

U skladu sa članom 35 Povelje Ujedinjenih nacija i članom 3 Privremenog poslovnika Savjeta bezbednosti UN Republika Srbija ovim pismom skreće pažnju SB na aktuelnu situaciju na teritoriji Kosova i Metohije i u vezi sa Kosovom i Metohijom, koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SBUN (1999) 1244, i koja je takve prirode da zahtijeva održavanje posebne sjednice Savjeta bezbjednosti.

Ovo je izvod iz pisma koje će u ime Srbije u ponedjeljak na Ist Riveru predati Nemanja Stevanović, stalni predstavnik pri UN.

„Novosti“ su imale uvid u djelove teksta u kojem se potanko opisuje teror nad srpskim narodom na KiM, a koji je kulminirao odlukom vlasti u Prištini da ukine dinar.

„Na ovoj teritoriji, koja se u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN (1999) nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava Ujedinjenih nacija, u toku je kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namjerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima. Radi se o nelegalnoj odluci privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mjera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane PIS u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku“ – navodi se u dopisu.

Konstatuje se, takođe, da „razornost pomenutih dugotrajnih mjera represije tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, u okviru kojih nelegalno ukidanje dinara predstavlja najsveobuhvatniji postupak u namjernom podvrgavanju Srba nepodnošljivim životnim uslovima, upečatljivo ilustruje podatak da je više od 14 procenata Srba već napustilo prostor Kosova i Metohije samo za proteklih godinu dana“:

„Imajući u vidu da se ovaj proces drastično intenzivirao nakon nedavne najave i početka primene pomenute nelegalne mjere ukidanja dinara, Republika Srbija inicira održavanje vanredne sjednice SB UN kako bi se hitno preduzele mjere koje bi sprečile nastanak nepopravljive štete po opstanak srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.“

Potrebno devet glasova

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija ima 15 članica, od kojih je pet stalnih. Tu su Rusija i Kina koje nisu priznale lažnu državu, dok SAD, Velika Britanija i Francuska jesu.

Od nestalnih članica u trenutnom sastavu su: Alžir, Ekvador, Mozambik i Sijera Leone koje ne priznaju tzv. Kosovo, dok predsjedavajuća Gvajana, zatim Japan, Malta, Južna Koreja, Slovenija i Švajcarska priznaju. To znači da u trenutnom sastavu SB UN šest država ne priznaje tzv. Kosovo, a devet da. Za prihvatanje zahtjeva Srbije potreban je glas većine, odnosno najmanje devet država.

 

(novosti.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.