Mladen Mikijelj

EU u žalosti zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje u glasanju

0

Evropska unija poziva Srpsku listu da preispita odluku da ne učestvuje u glasanju za smjenu albanskih gradonačelnika u četiri opštine na sjeveru KiM, koje bi trebalo da bude održano 21. aprila, izjavila je danas portparolka u spoljnopolitičkoj službi EU Nabila Masrali.

Masrali je na brifingu za medije u Briselu, na pitanje albanskog novinara da prokomentariše ovu odluku kao i odluku Srpske liste da ne učestvuje u popisu stanovništva na KiM, odgovorila da EU žali zbog odluke Srpske liste da ne učestvuje u ovim izborima, kao i zbog odluke da pripadnici srpske zajednice ne učestvuju na popisu stanovništva na KiM, koji je počeo u petak, 5. aprila.

„Žalimo zbog toga što je Srpska lista odlučila da ne učestvuje u izborima za opoziv (albanskih gradonačelnika), planiranih za 21. april u četiri sjeverne opštine“, rekla je ona.

Ocijenila je da je za EU ključno da se inkluzivni lokalni izbori na kojima učestvuju Srbi na KiM održe bez uslova u sve četiri opštine na sjeveru KiM kao i da bi sprovođenje novih izbora za gradonačelnike osiguralo „punu zastupljenost lokalne vlasti na sjeveru i pomoglo u deeskalaciji situacije“.

„Primili smo k znanju zabrinutost kosovskih Srba u vezi sa procesom kojim se omogućavaju novi lokalni izbori. Ipak, pozivamo Srpsku listu da preispita odluku da ne učestvuje (na izborima), jer je demokratija učešće, a biračko tijelo kosovskih Srba da iskoristi svoja prava i izrazi svoje političko mišljenje na glasačkoj kutiji“, rekla je Masralijeva.

Ona je podsjetila da je Srpska lista bojkotovala prethodne lokalne izbore na sjeveru KiM u aprilu 2023. godine, za koje je rekla da, „iako su održani u skladu sa pravnim okvirom“ na KiM, nisu ponudili dugoročno političko rješenje zbog niske izlaznosti Srba.

Popis olakšava raspodjelu resursa među opštinama

Govoreći o popisu, ona je rekla da je odluka Srpske liste da ne učestvuje za žaljenje, jer je obezbjeđivanje ažurnih podataka o stanovništvu od najveće važnosti.

Masralijeva kaže da popis olakšava pravednu raspodjelu resursa među opštinama, a pomaže i u donošenju, kako je rekla, „informisanih političkih odluka, planiranju javnih usluga i rješavanju specifičnih potreba različitih demografskih grupa unutar stanovništva“.

Srpska lista juče je saopštila da je njen stav da se ne izlazi na predstojeće glasanje na kojem će se odlučivati o smjeni četvorice nelegitimnih gradonačelnika na sjeveru KiM.

Kako je istakao predsjednik SL Zlatan Elek, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti učinio sve da taj referendum ne uspije.

Elek je istakao da su za glasanje za smjenu gradonačelnika 21. aprila predviđene nemoguće procedure i ukazao da će to glasanje biti održano uz prisustvo kamera, da birački spiskovi ne oslikavaju realno stanje na terenu jer je broj birača nesrazmjerno povećan i da, i ako bi gradonačelnici bili smijenjeni, ostaju odbornici Albanci.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.