„EU pozdravlja napredak Crne Gore, što prije imenovati predsjednika Vrhovnog suda“

0

Evropska komisija (EK) očekuje da Crna Gora završi proces ključnih imenovanja u pravosuđu i što je prije moguće imenuje predsjednika Vrhovnog suda.

To je “Vijestima” saopštila portparolka EK Ana Pisonero Hernandez, komentarišući što je u petak neuspješno završen još jedan konkurs za izbor čelne pozicije u Vrhovnom sudu.

“EU pozdravlja napredak koji je Crna Gora ostvarila posljednjih mjeseci u pogledu imenovanja sudija. Ovo sada mora biti završeno imenovanjem predsjednika Vrhovnog suda što je prije moguće”, poručila je Pisonero Hernandez.

Imenovanja u pravosuđu su ključni prioritetu u Poglavlju 23, neophodni za ispunjavanje privremenih mjerila, odnosno dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) u poglavljima 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i vladavinu prava.

Prema novoj metodologiji pristupanja iz 2020, koju je prihvatila Crna Gora, ako se ne ispune privremena mjerila za poglavlja 23 i 24, nijedno drugo poglavlje neće moći da se zatvori. Crna Gora sa EU pregovara od 2012. godine i za taj period otvorila je sva 33 poglavlja, a privremeno zatvorila samo tri.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.