EU kritikuje Kurtijev režim zbog zatvaranja srpskih kancelarija na KiM

0

Evropska unija je izrazila zabrinutost zbog iznenadnih zatvaranja kancelarija na Kosovu i Metohiji kojima upravlja Srbija, upozoravajući da bi postupak mogao otežati život tamošnjim Srbima.

“Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama s obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku”, navodi se u saopštenju portparola EU-a Petera Stane.

Pripadnici tzv. kosovske policije pretresli su prostorije opština Peć, Istok i Klina koje su radile prema sistemu Srbije te zabranile njihov rad.

Administrativno sjedište ovih opština bilo je u mjestima Goraždevac, Osojane i Vidanje na zapadu Kosova koja su uglavnom naseljena Srbima.

Prošle sedmice kosovska policija je zatvorila još četiri opštinske administracije koje su radile prema sistemu Srbije, a bile su smještene u Dragašu.

Ministar unutrašnjih poslova u privremenim kosovskim inisitucijama ranije je najavio zatvaranje ovih opštinskih administracija uz poruku, “da će uskoro jedina institucija Srbije u Republici Kosova biti njena ambasada u Prištini”.

Pozivajući na smanjenje tenzija Stano je rekao da je “predviđeno da se status ovih struktura riješi u okviru dijaloga uz posredovanje EU-a”, te da je potrebno izbjeći jednostrane poteze.

“EU poziva *Kosovo da izbjegava jednostrane akcije koje bi mogle podići tenzije i da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog pod posredovanjem EU-a”, rekao je Stano.

Zabrinutost zbog posljednjih akcija na *Kosovu izrazio je i američki ambasador u PrištinDžefri Hovenier.

Rekao je da “nedavni postupci vlasti Vlade *Kosova imaju direktan i negativan efekat na pripadnike etničkih Srba i drugih manjinskih zajednica na Kosovu”.

“Ove akcije nepotrebno podižu etničke tenzije, i kao posljedica, ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Američkih Država da služe kao efikasan zagovornik *Kosova u međunarodnoj areni”, rekao je Hovenier.

 

(Al Jazeera, agencije)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.