EU i formalno predložila da se obaveze iz Ohridskog sporazuma uvrste u pregovaračka poglavlja za Srbiju

0

Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu politiku i bezbjednost predali su predlog kojim obaveze iz Ohridskog sporazuma postale sastavni dio procesa pregovora o članstvu Srbije u EU, potvrđeno je „Tanjugu“.

Prema riječima jednog portparola Evropske komisije, predlog Komisije je proslijeđen Savjetu EU u petak 2. februara.

Ovim predlogom, obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i Aneks primene usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno bi postali sastavni dio pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Savjet ministara EU je u decembru zatražio od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.

„Savjjet traži od Komisije i visokog predstavnika da hitno predlože Savetu, prije kraja januara 2024. godine, izmjene i dopune mjerila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije“, navedeno je u tom zahjtevu.

Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva „ostala pitanja“, u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa s tzv. Kosovom.

Kako bi pratili napredak u normalizaciji, ovo poglavlje je među prvima otvoreno još 14. decembra 2015. godine.

Poslije predaje predloga, Savjet EU bi trebalo da usvoji ove izmjene, čime bi i formalno obaveze Beograda iz dijaloga bile obuhvaćene procesom pregovora o članstvu Srbije u EU.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.