Mladen Mikijelj

Estonija tvrdi da im Rusija ometa GPS signal

0

Estonija je optužila Rusiju za kršenje međunarodnih propisa o vazdušnom prostoru ometanjem signala Globalnog pozicionog sistema, poznatijeg kao GPS.

Margus Tsahkna, ministar vanjskih poslova te baltičke zemlje, kazao je da će to pitanje razmotriti sa svojim partnerima iz NATO-a i Evropske unije.

Finnair je najavio privremenu suspenziju svojih letova za Tartu u istočnoj Estoniji na mjesec dana zbog smetnji GPS-a koje su spriječile slijetanje dva aviona, prenosi Rojters.

Finska aviokompanija ne zna odakle je došlo do smetnji, ali je u prošlosti prijavila slične probleme u blizini ruske eksklave Kalinjingrad i istočne granice Finske s Rusijom.

„GPS smetnje u vazdušnom prostoru Estonije koje je stvorila Ruska Federacija uticale su na civilnu avijaciju u našoj regiji. Time Rusija krši međunarodne propise“, naveo je ministar Tsahkna na društvenoj mreži „X“, ne pružajući dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju.

Bez reakcije iz zvanične Moskve

Ni Kremlj, ni rusko ministarstvo odbrane nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Tsahkna je kazao da će se Estonija pozabaviti tim pitanjem s drugim zemljama NATO-a i EU-a te je o tome već razgovarao sa svojim letonskim, litvanskim, finskim i švedskim kolegama.

Njemačka je ovog mjeseca saopštila da Rusija vrlo vjerovatno stoji iza niza poremećaja koji utiču na plovidbu u baltičkoj regiji.

Njemačko ministarstvo odbrane kao izvor smetnji navelo je Kalinjingrad, iako je odbilo dati bilo kakve detalje, pozivajući se na „razloge vojne sigurnosti“, prenosi Fena.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.