Mladen Mikijelj

Erdogan održao hitan sastanak sa šefom obavještajne službe: U Turskoj spriječen novi pokušaj puča?

0

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je hitan sastanak sa šefom obavještajne službe i ministrom pravde nakon što ga je njegov saveznik, lider partije nacionalista Devlet Bahčeli, upozorio na mogući pokušaj državnog udara, piše turski list „Turkije“.

Naime, Devlet Bahčeli je izjavio da postoji mogućnost da se kuje zavjera protiv vlade i da uklanjanje samo nekoliko policajaca nije dovoljno. Govoreći na partijskom sastanku u parlamentu, Bahčeli je upozorio da će se možda ponoviti pokušaj državnog udara 2016. godine.

U Turskoj je veliku pometnju izazvao otpuštanje nekoliko policajaca iz Uprave za bezbjednost Ankare, optuženih za veze sa zločinačkom organizacijom „Ajhan Bora Kaplan“.

„Predsjednik Erdogan održao je u toku noći hitan sastanak sa ministrom pravde Jilmazom Tundžom i šefom Nacionalne obavještajne organizacije Ibrahimom Kalinom u predsjedničkoj rezidenciji nakon Bahčelijevih izjava“, piše turski list.

Očekuje se da će Erdogan o zavjeri govoriti danas u parlamentu, na proširenom sastanku vladajuće stranke.

Glavno tužilaštvo Ankare pokrenulo je istragu o mogućoj zavjeri, piše list „Hurijet“.

Istraga se vodi po članu Krivičnog zakonika koji se odnosi na stvaranje ilegalne organizacije za izvršenje krivičnog djela protiv bezbjednosti i ustavnog poretka Republike Turske, kao i po članovima „Odavanje tajne“, „Pokušaja uticaja na sudskog službenika, vještaka ili svjedoka“.

Turske vlasti optužuju organizaciju FETO (teroristička organizacija) koju je osnovao Fetulah Gulen koji živi u SAD za umešanost u pokušaj državnog udara u julu 2016. U Turskoj je pnakon pokušaja državnog udara uhapšeno više od 80.000 ljudi, oko 150.000 državnih službenika, uključujući i vojna lica, otpušteno je ili suspendovano iz službe, a Sam Gulen je osudio pokušaj puča i odbacio optužbe.

(Ria novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.