Eraković: Mladim ljekarima iz Crne Gore omogućiti polaganje specijalističkog ispita u Beogradu

2

Unazad dva-tri mjeseca, tačnije od novembra 2023. godine, tridesetak mladih ljekara iz Crne Gore bori se za svoje pravo da pristupi polaganju specijalističkog ispita. Nakon toga, trebalo je da se vrate sa zvanjem specijaliste u svoje matične ustanove u Crnoj Gori“, saopštio je Jevto Eraković, potpredsjednik DPS-a.

„Mladim ljekarima su specijalizacije odobrene u periodu 2018 – 2020, i oni su tada odlučili da upišu specijalizacije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, jer je Medicinski fakultet u Podgorici, između ostalih, imao sklopljen ugovor sa njim. Preko službe za specijalističke studije dva fakulteta redovno su prosljeđivani uputi za određene vještine, predviđene planom i program specijalizacije za svaki period specijalizantskog staža. Uputi su potpisivani od strane mentora Medicinskog fakulteta u Beogradu, iz KCCG i opštih bolnica u Crnoj Gori, a zatim su se uputi na isti način vraćali u Beograd, gdje su bili ovjereni kao važeći i prihvaćeni od strane Medicinskog fakulteta u Beogradu“, predočio je Eraković.

Kako je dodao, nakon toga, po u tom trenutku važećem planu i programu, naši specijalizanti su pristupili slušanju dvosemestralne nastave, i izmirili sve svoje obaveze koje su tražene u toku njihovog školovanja (kruženja, dvosemestralna nastava, položeni kolokvijumi)“.

„Međutim, u trenutku prijave za polaganje specijalističkog ispita, doživjeli su maltretiranje i ponižavanje i na kraju je odbijena mogućnost da polažu specijalistički ispit! Razlog koji im je saopšten je postojanje novog pravilnika iz maja 2022. godine, gdje se traži od specijalizanata koji su upisani na specijalističke studije Medicinskog fakulteta u Beogradu od tog datuma 50% vremena provedu na istom“, izjavio je poslanik DPS-a.

Prema njegovim riječima, „od novembra mladi crnogorski ljekari pišu apele i molbe da im se pomogne, ali bez konkretnih rješenja, nego po principu prebacivanja odgovornosti šalju ih na različite adrese, koje se po pravilu proglašavaju nenadležnim“.

„Izuzetak je rukovodstvo Medicinskog fakulteta u Podgorici, koje je jedino pokazalo spremnost da im pomognu. Samo onaj ko je polagao specijalistički ispit zna koliko odricanja i truda je potrebno da bi se taj ispit spremio. Oni koji su to namjerno ili slučajno zaboravili, i oni koji nikada nijesu bili u prilici da ga polažu, moraju odmah da reaguju“, poručio je Eraković.

Zatim je iznio i predlog.

„Zbog toga je neophodno odmah formirati mješovitu Komisiju Vlade Crne Gore, Ministarstva prosvjete i nauke, Ministarstva zdravlja i Medicinskog fakulteta u Podgorici, koja će se uputiti u Beograd, zastupati interese naših specijalizanata i omogućiti da ovi mladi doktori dobiju samo ono pravo koje im pripada – ništa više od toga! To je trebalo uraditi prije više od dva mjeseca, i ne postoje opravdanja i izgovori koji mogu opravdati ovakvu nebrigu prema mladim specijalizantima iz svih crnogorskih gradova“, zaključio je Eraković.

2 Comments
 1. Mali Dzan Midzan komentariše

  E “ izdajniče“! Otkud ta promjena?
  Zar u „mrskoj“ Srbiji da polažu?
  Zašto tamo, jesmo li „jači“ od Srbije?
  Goveče banjansko.

 2. Bokelj komentariše

  Gospodine Eraković, svima je jasno da ti mladi ljudi, vjerovatno ni krivi ni dužni, plaćaju cijenu politike koju vodi partija čiji ste vi visoki funkcioner. A partija, čiji ste vi visoki funkcioner, Srbiju zvanično etiketira kao najvećeg neprijatelja Crne Gore. Dakle, logično bi bilo da studenti iz Crne Gore idu da studiraju na prestižne fakultete Evropskih prijateljskih država koje jedva čekaju da „pomognu“ Crnoj Gori. Mogli bi studenti iz CG da idu na Prištinski univerzitet.
  Ako je Srbija zakinula nekog studenta iz CG makar za jedan evro tužiti Srbiju nekom međunarodnom sudu za povrat sredstava uz kamatu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.