Episkop Teodosije Srbima na KiM: Ne napuštajte svetu zemlju

0

Episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da ne napuštaju svetu srpsku zemlju, da ostanu svoji na svome, uzdajući se u svoju crkvu.

On je istakao da Srbi nisu sami na KiM.

Episkop je ovu poruku uputio iz crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Babinom Mostu kod Obilića, u kojoj je sa sveštenstvom služio svetu liturgiju, prenosi RTS.

Teodosije je Srbima u opštini Obilić i na Kosovu i Metohiji poručio da su kao narod Božji i pravoslavni primili vjeru, krsno ime, svetinje, zemlju i sve to u nasljedstvo, a da je na njima da to sačuvaju i predaju svojoj djeci.

– I ona imaju pravo i na ovu zemlju i na ovu ljepotu i na ove svetinje, kao što smo i mi imali pravo. Onda nećemo pogriješiti i imaćemo spokojstvo i mir Božji u duši – istakao je vladika.

Poručio je vjernicima da nisu sami, da su tu i sveštenici i monasi i srpske svetinje.

– Tu su vaši bližnji koji ni po kakvu cijenu neće da napuste ove svete prostore. Znači, niste sami, a svi smo mi sa Gospodom, koji nas nikad neće napustiti ako mi njega ne napustimo, koji od nas nikad neće okrenuti glavu ako mi ne okrenemo glavu od Gospoda i krenemo suprotnim putem. Neka bi nas Gospod prosvjetlio i naučio riječju svojom da budemo njegovi vjerni ljudi, vjerne sluge, kako bi i mi ostvarili ono šta Gospod od nas očekuje – rekao je Teodosije tokom liturgije u Babinom Mostu.

Prema njegovim riječima, i kada smo u opasnosti, u neprilici, nevolji, bolesti, nemaštini, treba da se sjetimo Gospoda i da stremimo da budemo bliži Gospodu.

– Amožemo da mu se približimo, u vrijeme časnoga posta, molitvom i postom, znajući da kada smo u njegovoj blizini da ćemo dobiti iscjeljenje duše i tijela – rekao je Teodosije.

Dodao je ako imamo mir Božji u sebi, onda ništa nam spolja ne može nauditi, nikakav strah nas ne može smutiti i onda nećemo praviti greške, onako kako ih često pravimo u životu.

Prema riječima episkopa Teodosija, varaju se oni koji su okrenuti samo sebi i sticanju materijalnog, misleći da time postižu zemaljsku sreću i zemaljski mir, jer jedini pravi mir i blagostanje i sreća dolaze od Gospoda i to je ono što ne prolazi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.