Ekstremne vrućine širom svijeta

0

U Pekingu je danas na snazi upozorenje na ekstremnu vrućinu, pošto su temperature porasle širom severa Kine.

Kina je najveći emiter gasova s efektom staklene bašte za koji naučnici kažu da izaziva klimatske promjene i duže, toplije talase.

Vlasti u Pekingu izdale su u utorak narandžasto upozorenje za ekstremne vrućine, drugi najviši od četiri nivoa, upozoravajući da bi temperatura mogla da se popne i do 37 stepeni Celzijusa u nekim djelovima prestonice.

Više od 50 ljudi umrlo u vrućinama u Indiji

Lokalna vlada je pozvala stanovnike da smanje vrijeme provedeno na otvorenom, piju puno vode i paze da li se kod dece, trudnica i starijih pojavljuju znaci toplotnog udara.

Visoke temperature do 42 stepena zadržaće se do petka u severnim, sjeverozapadnim i centralnim oblastima, uključujući Peking, Tjenđin, Hebej, Šansi, Hubei, Unutrašnju Mongoliju i Sinđang, saopštila je nacionalna meteorološka služba.

S druge strane, južnije se očekuju jaki pljuskovi sa do 70 milimetara kiše koja prijeti djelovima provincija Junan i Guidžou u utorak i srijedu, saopštila je meteorološka kancelarija.

Prošli mjesec je bio najtopliji maj u istoriji i bio je 12. uzastopni mjesec vrućina na Zemlji, objavila je klimatska služba Evropske unije prošle nedjelje.

Zemlje širom sjeverne hemisfere zabilježile su velike toplotne talase dok prelaze u ljetnje mjesece.

Istaknuti indijski stručnjak za vremenske prilike rekao je juče da je trenutni toplotni talas u zemlji najduži ikada zabilježen, pri čemu su u djelovima te zemlje – koja je i sama značajan emiter gasova s efektom staklene bašte – od sredine maja bilježene temperature iznad 45 stepeni.

Pakistan pod naletom opasnog toplotnog talasa

Delovi zapadna SAD takođe su zabilježili rekordnu vrućinu za ovo doba godine, dok je na Kipru prošle nedjelje obustavljen rad na otvorenom i usluge dostave hrane pošto je temperatura dostigla 43 stepena Celzijusa.

(AFP)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.