Džonson spreman da pomogne Ukrajini: Šta god Zelenski traži, dobiće ako ga imamo

0

Britanski  premijer Boris DŽonson insistira na potrebi da se Ukrajini snabdeva protivbrodskim projektilima kako bi mogla zaštititi obalu od granatiranja sa mora, objavio je Tajms pozivajući se na britanske zvaničnike.

Jedan od njih je rekao da je Ukrajina zatražila isporuku smrtonosnog oružja za upotrebu na obali Crnog mora.

„Sa Ukrajincima imamo verovatno najzreliji odnos nego sa bilo kojom zemljom. Imamo spisak onoga što im je potrebno i trudimo se da je zadovoljimo najbolje što možemo. Premijer je odlučan da pomogne Ukrajini da se odbrani i on će podržavati ispunjavanje ove potrebe“, citira list izvor.

Prema pisanju publikacije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od zapadnih zemalja da isporuče Ukrajini protivbrodske rakete, uključujući harpune, koje koristi britanska kraljevska mornarica. Prema pisanju lista, „američki zvaničnici su prošle nedelje jasno stavili do znanja da o tom pitanju razgovaraju članice NATO-a“.

Tajms primećuje da „dok neki saveznici, uključujući Ameriku, Nemačku i Francusku, žele da sačekaju aktivnu rusku akciju (na obali ) pre nego što pruže pomoć, DŽonson je jasno stavio do znanja da je treba odmah odobriti”.

„Boris kaže da nam ne treba još jedan okidač … Šta god Zelenski traži, dobiće ako ga imamo“, rekao je izvor za Tajms.

Kako navodi izdanje, Britanija planira da isporuči, posebno, rakete sa senzorima koje mogu da budu usmerene na brodove stacionirane kod obala Ukrajine, kao i protivtenkovsko oružje za uništavanje ispaljenih artiljerijskih granata.

Osim toga, razmatra se mogućnost da se Ukrajini obezbede dronovi za jednokratnu upotrebu i druge vrste naoružanja.

DŽonson je ranije na samitu NATO-a obećao da će pozvati saveznike iz alijanse da pojačaju vojnu i ekonomsku podršku Ukrajini, a iz svoje zemlje je obećao da će Kijevu preneti dodatnih 6.000 projektila pored već isporučenih 4.000 NLAV i Javelin.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.