Dva aviona koja su iz Litvanije letjela ka jugoistočnoj Aziji završila u Iranu

0

Dva aviona tipa „Airbas A340“, koji pripadaju gambijskoj lizing kompaniji „Macka Invest“, uputili su se iz litvanskog Šauliaja ka Šri Lanci i Filipinima krajem februara, ali su završili u Iranu, prenio je poslovni portal „Verslo žinios“.

Navodi se da su odašiljači aviona isključeni čim su ušli u Iran.

Kratko nakon toga, avio platforma „ch-aviation“ prenijela je da je jedan avion sletio na aerodrom Mehrabad u Teheranu, dok je drugi sletio na aerodrom Konarak u Čabaharu na jugu zemlje.

Portal „Verslo žinios“ tvrdi da je na taj način, avio kompanija „Mahan Air“ u Iranu povratila dva svoja aviona, zaobilazeći postojeće američke sankcije vezane za iranski nuklearni program.

Treći avion u vlasništvu „Macka Investa“ ostao je u Šauliaju, jer, prema riječima direktorke aerodroma Šauliaj, Aurelije Kuezada, nije mu bio dozvoljen polazak zbog rezervnih djelova koje je prevozio.

„Njegov let je bio planiran za Filipine, ali smo pretpostavljali da bi mogao završiti u Iranu kao i prva dva aviona. Jednostavno ga nismo pustili kada smo saznali da je prvi avion sletio u Iran“, izjavila je Kuezada, prenio je sajt litvanskog nacionalnog servisa LRT.

 

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.