Mladen Mikijelj

Duško Knežević danas stiže u Crnu Goru?

0

Kako nezvanicno saznaje Televizija Crne Gore, Duško Knežević trebalo bi danas da bude izručen Crnoj Gori iz Velike Britanije.

Više detalja zasad nije poznato, a Kneževićev advokat, Zdravko Đukanović, nije odgovarao na naše pozive, Informaciju o izručenju Kneževića nijesu mogli da potvrde ni u Višem suud.

Sud u Londonu odlučio je u februaru prošle godine da izruči Duška Kneževića Crnoj Gori, a tim njegovih branilaca najavio je žalbu s obzirom na to da odluka Vestminsterskog suda u Londonu nije pravosnažna.

Crna Gora je izručenje Duška Kneževića tražila još u julu 2019. godine.

U februaru prošle godine glavni sudija u Vestminsterskom sudu, Pol Goldspring odlučio je da slučaj dr Kneževica pošalje državnom sekretaru kako bi dobio odobrenje, saopštio je Kneževićev pravni tim.

Naveli su da su razočarni ovom odlukom i najavili žalbu čim se za to stvore uslovi.

Proces podrazumijeva još četiri instance uključujući odluke Apelacionog, a nakon toga i Vrhovnog suda u Londonu gdje će se razmatrati zakonitost odluke, svi izvedeni dokazi, kao i ispravnost samog prvostepenog postupka.

Knežević je crnogorski biznismen, jedno vrijeme saradnik nekadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, te vlasnik Atlas grupe.

Informativna služba Uprave policije Crne Gore je zvanično potvrdila 2019. da je za Kneževićem raspisala potjernicu u vezi sa predmetom koji protiv njega vodi Specijalno državno tužilaštvo u vezi više krivičnih djela.

Potjernicu za Kneževićem Crna Gora je raspisala nakon što je on u crnogorskim medijima objavio najmanje tri snimka o navodnoj korupciji u crnogorskom pravosuđu i to dok je jedan od glavnih aktera, sekretar Tužilaštva Nenad Vujošević, saslušavan povodom optužbi da je dio kriminalne grupe koju je formirao Knežević.

Knežević je u međuvremenu objavio još jedan snimak u kome Vujošević tvrdi da mu je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić obećao da će pustiti Kneževićevog kuma na slobodu.

Protiv Kneževića se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva koje se odnose na utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Predsjednik Atlas grupe Knežević izbjegao je 2019. godine hapšenje odlaskom iz Crne Gore u Veliku Britaniju, čiji je takođe državljanin.

Da bi neko bio isporučen Crnoj Gori potrebno je da o tome donesu odluku državni sekretar Ujedinjenog Kraljevstva i sudovi koji su teritorijalno nadležni za ekstradiciju. Prije nego što zahtjev uopšte dođe do državnog sekretara on se podnosi i Jedinici za međunarodnu kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Britanije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.