Mladen Mikijelj

Duško Knežević će tražiti da mu se vrati imovina u Beranama

0

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević polaže puno pravo na poslovne prostorije nekadašnje „Atlas banke“ i dvadeset ari zemljišta na najboljoj lokaciji u Beranama, koji se sada nalaze u stečajnoj masi ove banke.

To je Portalu RTCG kazao jedan od dobro obaviještenih radnika ove beranske filijale „Atlas banke“, uz ocjenu da ta imovina sada vrijedi i do milion evra.

„Riječ je polovini poslovne zgrade nekadašnjeg platnog prometa i Atlas banke. Atlas banci je pripadalo blizu hiljadu kvadrata na tri nivoa, odnosno, od suterena, preko prvog prizemlja gdje je bila šalter sala, do drugog sprata sa poslovnim kancelarijama“, kazao je taj sagovornik.

On je rekao da je stečajna uprava, nakon što je ispraznila sve što je bilo u zgradi, pokušala da zgradu proda za 400 hiljada eura, ali da su, navodno vrlo brzo vidjeli da imaju pogrešnu procjenu.

„Zato je taj oglas poništen. Koliko ja znam prodaja više nije oglašavana i zgrada i zemljiše u strogom centru grada su i dalje u stečajnoj masi. Sasvim je izvjesno da će Knežević tražiti da mu se to vrati, bez obzira na sudske postupke koji protiv njega, eventualno, budu vođeni, odnosno da se toga neće odreći“, kazao je ovaj bivši službenik filijale „Atlas banke“ u Beranama.

On objašnjava da je ova banka, prije nego je pristupila „Atlas sistemu“, bila preteča svih banaka u Beranama, i da je u njoj čuvana sva dokumentacija svih bivših privrednih preduzeća još iz vremena SFRJ, koja su i izgradila sadašnje zdanje.

„Ova zgrada je izgrađena 1974. godine od sredstava gradske privrede, koja je u to vrijeme bila treća u Crnoj Gori. Tada je postojala samo ova banka. Ta banka se poslije rata zvala Komunalna banka Ivangrad, Andrijevica i Plav. Zatim je mijenjala ime u Osnovnu banku, potom u Montenegro banku. 1992. godine se izdvojila iz sistema Montenegro banke i tada je formirana Beranska banka. Beranska banka je 2003. godine pripojena Atlas banci“, kaže taj službenik.

Prema njegovim riječima u ovoj banci je čuvana sva vrijedna poslovna dokumentacija iz tog dugog perioda.

Iz stečajne uprave ranije su saopštili da sva poslovna dokumentacija zatečena u ranijoj organizacionoj jedinici banke Berane i za koju postoji obaveza čuvanja u skladu sa propisima i sa Listom kategorija registraturskog materijala sa rokovima čuvanja u Atlas banci AD Podgorica u stečaju broj 01-3-6707, na koju je Državni arhiv Crne Gore dao saglasnost broj 02-20-63 dana 19.07.2019. godine, izmještena iz Berana i arhivirana kod ovlašćenog pravnog lica, društva sa ograničenom odgovornošću za špediciju, informatički inžinjering i usluge arhiviranja „Knjaz“ Podgorica, sa kojim Atlas banka AD Podgorica u stečaju ima potpisan ugovor o poslovnoj saradnji.

Portal RTCG je ranije objavio fotografije i video zapis na kojem se vidi kako je sa zadnje strane zgrade Atlas banke u ovom gradu parkiran komunalni kamion, i kako dvojica radnika u paketima izbacuju razni pisani materijal.

Video zapis je tada napravio jedan od bivših deponenata ove banke koji se tu slučajno zatekao, i na snimku se čuje kako govori „eto gdje završi moja banka, u kontejneru, poslaću ovo Dušku (Kneževiću) da vidi“.

Ovaj službenik smatra da je stečajna uprava mogla sa materijalmom poslije 2003. godine da radi šta god hoće, ali da su bilo kakvu dokumentaciju iz ranijeg perioda morali da predaju državnom Arhivu.

„Sve to je urađeno netransparentno, i zato ostaje sumnja u to što je činjeno poslije uvođenja stečaja. Nekima od nas su i lične stvari ostale u zgradi, na radnim stolovima. Toga dana, odmah po završetku radnog vremena, pojavilo se novo obezbjeđenje, zaključali su vrata, i više niko od nas starih radnika nije mogao da uđe u zgradu“, kaže taj bivši službenik.

Osim jednog manjeg dijela u prizemlju koji koristi Ministarstvo unutrašnjih poslova i dvije kancelarije finansijske policije na spratu, ova vrijedna zgrada u centru Berana propada i zarasta u šiblje.

„Mislim da se tome bliži kraj i da će Duško Knežević sigurno tražiti da mu se polovina zgrade koja njemu pripada, sa dvije hiljade kvadarata zemljišta u centru Berana, sigurno vrati. Možda će tražiti i obeštećenje zbog neodržavanja zgrade i njenog propadanja za vrijeme od kada je zatvorena“, kazao je taj bivši službenik beranske filijale „Atlas banke“.

Podsjetimo, Knežević je nedavno izručen Crnoj Gori iz Velike Britanije i nakon saslušanja u Višem sudu određen mu je pritvor. Protiv njega je SDT podiglo više optužnica, stavljajući mu na teret teška krivična djela. Knežević je negirao krivicu i optužio bivše vlasti da su ga proganjale jer je odbio da plaća reket i da iznosi lažne optužbe na račun ranije opozicije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.