Mladen Mikijelj

Duma izabrala Mišustina za premijera

0

Državna duma Rusije je na plenarnom sastanku usvojila predlog rezolucije o imenovanju Mihaila Mišustina za premijera.

Za ovaj predlog glasalo je 375 poslanika, uzdržanih je bilo njih 57, dok nijedan od poslanika nije glasao protiv, prenosi RIA Novosti.

Novi predsjednik Vlade mora najkasnije nedelju dana od imenovanja da dostavi predsjedniku Rusije predloge o strukturi saveznih organa izvršne vlasti.

U roku od 14 dana, premijer podnosi Državnoj dumi na odobrenje kandidature potpredsjednika vlade i saveznih ministara, osim šefova bezbjednosnog bloka i Ministarstva spoljnih poslova, za koje važi posebna procedura.

Donji dom parlamenta donosi odluku o kandidatima koje podnosi predsjednik vlade najkasnije u roku od nedelju dana. Osobe koje je predložio za funkcije imenuje predsjednik Ruske Federacije.

Rukovodioce Ministarstva odbrane, FSB-a, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, Ministarstva za vanredne situacije i Ministarstva spoljnih poslova imenuje sam predsjednik nakon konsultacija sa Savjetom Federacije.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin podnio je danas Državnoj dumi predlog o ponovnoj kandidaturi Mihaila Mišustina za mjesto premijera. Mišustin je i do sada bio premijer Rusije, a na tu funkciju izabran je 2020. godine.
Prije toga je od 2010. godine bio šef Federalne poreske službe.

 

(B92)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.