Dugin: Približili smo se tački sa koje nema povratka u liberalizam

0

Približili smo se tački sa koje nema povratka u liberalizam, ne samo u Rusiji, već i širom svijeta, jer bez neke velike katastrofe liberalne elite neće moći da zadrže vlast nad čovječanstvom, piše ruski mislilac Aleksandar Dugin za sajt „Geopolitika“.

Bajdenov neusjpeh u debati sa Trampom, kao i uspjesi desničarskih populista u Evropi, označili su tačku preokreta u kojoj Orban postaje vodeća simbolična figura.

U Rusiji nije bilo prave čistke liberala, konstatuje Dugin, i praktično niko nije odgovarao. Negdje u vrhu ruske vlasti postoje oni koji i dalje koče patriotske reforme.

Spolja se čini da su ove reforme u Rusiji već sprovedene, a svi pravi svjetski lideri nastoje da da se ugledaju na Putina. Međutim, na unutrašnjem planu, posebno među elitama, situacija je sasvim drugačija, tvrdi Dugin. Postoji široko rasprostranjeno očekivanje povratka mentalitetu koji se rukovodi jedino finansijskom dobiti. Ovaj trend ostaje neprekinut. Filozofija „instagram influensera“ i dalje preovlađuje i podriva tradicionalne vrijednosti.

U Rusiji kao da postoje dva svijeta, dvije različite planete – svijet krvavog vojnog herojstva i svijet gradova.

Naravno, ova ravnoteža se pomjera ka herojstvu. Međutim, moćan blok na najvišim nivoima vlasti protivi se sveobuhvatnim neliberalnim reformama, a to nije samo inercija. To je smišljena ideološka i civilizacijska sabotaža.

„Sada ukidamo jedinstveni državni ispit (JED) i bolonjski sistem. To je prava odluka“, navodi Dugin postavljajući pitanja ko ih je, uopšte, uveo, ko ih je nametnuo, zašto su zaboravljena imena odgovornih i koje pozicije oni trenutno zauzimaju.

„Mi ulazimo u novu istorijsku eru, i to moramo da uradimo sa najvećom ozbiljnošću i uz sistematske napore. Putin je napravio prekretnicu i sada je vrijeme da izgradimo novo društvo i državu zasnovanu na tradicionalnim vrijednostima. Mentalitet ‘sve za novac’ mora biti iskorenjen, jer to vodi u korupciju i izdaju zemlje. Ovaj način razmišljanja, koji oličava liberalizam i ideologiju ‘nevidljive ruke tržišta’ je najrazorniji“, navodi ruski mislilac.

Čovječanstvo to odbacuje, uzimajući Rusiju za primjer. Spolja, Putin predstavlja princip da „nije sve na prodaju“, on je simbol stava da neće biti rasprodaje otadžbine, uz podršku pravoslavlja, imperije, Dostojevskog i sovjetskih dostignuća. Liberalizam je savršeno nepotreban novoj Rusiji. Moramo ukloniti ovu poslednju barijeru, zaključuje Dugin, dodajući da se sada očekuju koraci koji će označiti istinski početak promjena u Rusiji.

(rt balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.