Dugin: ISIS preduzima terorističke napade isključivo protiv onih koji se suprotstavljaju hegemonističkoj politici SAD

0

Takozvana Islamska država Horasan (ISIS-K) je avganistanski ogranak Islamske države (ISIS), a prema zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država, teroristički napad u Moskvi izveli su pripadnici upravo ove organizacije, koja djeluje uglavnom u Avganistanu, piše ruski geopolitičar i mislilac Aleksandar Dugin za sajt „Katehon“.

Inače, ova grupa je dobro poznata u SAD. Međutim, geopolitičari i stručnjaci za borbu protiv terorizma odavno su primijetili da „Islamska država Horasan“ i uopšte ISIS preduzimaju terorističke napade isključivo protiv onih koji se koji se, direktno ili indirektno, suprotstavljaju hegemonističkoj politici SAD.

U Avganistanu, oni se protive talibanima i odgovorni su za terorističke napade velikih razmjera protiv vlasti u Kabulu.

U Iranu je „Islamska država Horasan“ preuzela odgovornost za eksplozije na groblju u znak sjećanja na herojskog generala Sulejmanija, komandanta elitne jedinice Kuds Iranske revolucionarne garde, koga su ubili Amerikanci. Iranske obavještajne službe smatraju da se iza „Islamske države Horasan“ skrivaju Mosad i CIA.

U Siriji se ISIS suprotstavlja Asadu, još jednom ogorčenom neprijatelju SAD i Zapada, i prijatelju Rusije.

U Iraku se „Islamska država“ suprotstavlja šiitskoj vladi, hrišćanima i sufijima.

U Pakistanu njihove mreže djeluju protiv onih snaga koje nastoje da ojačaju suverenitet države, doprinoseći eskalaciji napetosti na granicama sa Iranom i Avganistanom.

U Turskoj se ISIS protivi Erdoganu, do te mjere da je on prisiljen da odstupa od zapadne agende i insistira na nezavisnosti Turske. U Turskoj je ISIS preuzeo odgovornost za mnoge terorističke napade.

U Jemenu, ISIS se bori protiv Huta, glavnih neprijatelja SAD u regionu.

ISIS pokušava i da pokrene front u Sinđangu protiv Kine, koja je glavni ekonomski konkurent SAD.

Takođe, ISIS preuzima odgovornost za destabilizaciju Indije u vrijeme dok ona postaje suvereni i nezavisni geopolitički pol, a ISIS preduzma terorističke napade protiv indijskih vlasti.

ISIS u Africi i zemljama Magreba se uvijek pokazuje kao vjerni saveznik Zapada. ISIS napada antihegemonističke grupe i političke pokrete u Libiji, Alžiru, Zapadnoj Sahari, Maliju, Čadu, Sudanu, Somaliji…

Ali, ISIS nema ništa protiv Izraela, koji u ovom trenutku sprovodi brutalni genocid protiv Palestinaca u Gazi.

Rusija u ovom trenutku nije pretjerano aktivna ni na Bliskom istoku ni u centralnoj Aziji, gdje se nalaze ćelije „Islamske države Horasan“.

U centralnoj Aziji ova organizacija ima svoje mreže, ali one nisu spremne za borbu. Njihovi predstavnici nalaze se i na Sjevernom Kavkazu, i među legalnim i ilegalnim migrantima u raznim gradovima Rusije. U ovom trenutku, u opštem geopolitičkom kontekstu, ISIS nema razloga da napadne Rusiju.

Ali teroristički režim u Kijevu i Kolektivni zapad, koga brine to što njegova moć slabi, imaju veliku korist od terorističkih napada u Moskvi i Rusiji u cjelini. To se dešava upravo sada, kada je Putin trijumfovao na izborima, i u situaciji potpune mobilizacije države i cjelolupnog ruskog društva.

Zaključke, primećuje Dugin, možete izvući i sami.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.