Mladen Mikijelj

Druga Montenegro Makers robotička liga u Crnoj Gori u Baru

0

Finale drugog ciklusa Montenegro Makers robotičke lige u organizaciji Fondacije Montenegro Makers održaće se 29. maja i prilika je da preko 300 učenika osnovnih škola u Crnoj Gori pokaže svoje znanje i vještine iz oblasti robotike i programiranja.

Drugi ciklus Montenegro Makers robotičke lige za osnovce, vannastavnog obrazovnog programa u čijem je fokusu razvoj digitalne i naučne pismenosti kod djece, ali i tehnoloških i drugih kompetencija u okviru STEM oblasti, okupiće osnovce iz 34 škole širom Crne Gore. Kroz ovaj projekat, školama je donirano oko 200 setova robota, kao i materijali za vježbu, pružena im je stručna podrška i sprovedene obuke za blizu 100 nastavnika koji su dalje prenosili znanja na djecu. Ove godine, finalni događaj biće organizovan u Sportskom centru Topolica u Baru i na njemu će će učestvovati preko 300 učenika, u pratnji svojih mentora, a njegova realizacija podržana je od strane Opštine Bar, Turističke organizacije Bar, više kompanija i NVO Montenegrobotics.

Robotička liga je koncept inkluzivne vannastavne aktivnosti, koju u svom obrazovnom sistemu praktikuju mnoge zemlje regiona. Liga predstavlja takmičenje u robotici za dvije kategorije đaka osnovnoškolskog uzrasta, od prvog do petog i šestog do osmog razreda, a ideja je da se ona odvija minimum jednom godišnje i bude dio formalne institucionalne edukacije. “Prvi ciklus robotičke lige za osnovce koji smo organizovali prošle godine u Podgorici pokazala je izuzetne rezultate, a uspjeh koji smo postigli u pogledu broja škola, nastavnika i učenika koji su učestvovali bio je prvi korak ka ispunjenju naše misije, koji nam je pokazao da postoji veliko interesovanje za ovom vrstom aktivnosti. Partnerstva sa relevantnim institucijama na državnom nivou dodatno su nam omogućila da kroz saradnju javnog, nevladinog i privatnog sektora, i međunarodnu komponentu koju naš projekat ima, napravimo pomake u pogledu pružanja znanja iz oblasti robotike i programiranja svakom djetetu u Crnoj Gori. Ova Liga je prvi projekat te vrste i obima u Crnoj Gori i imamo ambiciju da njenu realizaciju, u saradnji sa našim partnerima, ostvarujemo svake godine,” izjavio je Vladimir Brković, izvršni direktor Fondacije.

Fondacija Montenegro Makers osnovana je 2021. godine, sa ciljem implementacije koncepta robotičke lige u Crnoj Gori, po uzoru na ista takmičenja organizovana u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, razvijenog od strane Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) iz Zagreba čiji je Fondacija partner. Glavni cilj koji sumira misiju i viziju Montenegro Makersa jeste popularizacija STEM obrazovanja od ranog uzrasta, stavljanje fokusa na sinergiju kreativnog i praktičnog učenja, te ostvarivanje benefita ovih tipova edukacija sa krajnjim ciljem uvođenja robotike i programiranja u formalni nastavni program.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.