Drecun: Priština u potpunosti želi da izbjegne formiranje ZSO

0

Priština u potpunosti želi da izbegne formiranje Zajednice srpskih opština i nema iskrenu volju da se postignu rešenja za najteže probleme, ocenio je narodni poslanik Milovan Drecun.

“Priština u potpunosti želi da izbegne ono što je suština prvog briselskog sporazuma, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, bez obzira što takvim ponašanjem pokazuje da je nepouzdan sagovornik, da je strana kojoj se ne može verovati i u cije ponašanje uvek treba da se sumnja”, naveo je Drecun za Prvi program Radio Beograda.

Dodaje i da je prištinska delegacija došla u Brisel da razgovara eventualno o nekim ekonomskim temama, ali da se tu, kako kaže, ništa značajno ne uradi.

“Tako stvaraju utisak da jedno treba da se razgovara i postigne rešenje u međusobnom priznanju, kako oni kažu, tj. da Srbija prizna Kosovo. Time žele da izvrše pritisak i na međunarodnu zajednicu i na Evropsku uniju”, rekao je Drecun.

Upitan da li ce EU izvršiti jači pritisak na Prištinu da primeni sporazum iz 2013. o Zajednici srpskih opština, Drecun kaže da možemo samo da se nadamo i smatra da je ponašanje EU, posebno Miroslava Lajčaka, takvo da ono ohrabruje Prištinu da izbegava temu ZSO.

“Samo ga treba podsetiti da je dogovoreno da se ide na dva paralelna koloseka. Jedno je ono što je dogovoreno prvim sporazumom, a nije realizovano, a to se posebno odnosi na ZSO, a drugo je da se otvaraju teme kao što su ekonomija, povretak raseljenih i nestala lica”, navodi Drecun.

Povodom dokumenata koja “cure” iz Specijalizovanog tužilaštva u Hagu, Milovan Drecun kaže da nemamo dovoljno elemenata da bismo znali šta tacno stoji iza toga i ocenjuje da je u pitanju prljava igra.

Ocenjuje da se radi o pokušaju da se kompromituje rad Tužilaštva zbog saradnje sa nadležnim institucijama Republike Srbije.

“Sa jedne strane imate pokušaj da se kompromituje rad Tužilaštva zbog saradnje sa nadležnim institucijama Republike Srbije, jer je to navodno Beograd falsifikovao dokumentaciju. Sa druge strane je to opomena svedocima da znaju njihov identitet, ili da mogu da ga saznaju, pa da povedu računa o tome šta će govoriti”, objašnjava Drecun.

On dodaje da ako se ima u vidu da je ponovo sada na dnevnom redu u skupštini u Prištini bio pokušaj usvajanja Zakona o zaštiti vrednosti tzv. OVK “onda je to već ukomponovana priča gde se iz dva razlicita izvora šalje poruka potencijalnim svedocima da ni u snu ne smeju da odaju tajne o zločinima koja je počinila teroristička OVK”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.