Mladen Mikijelj

DPS trlja ruke, troši ukradene pare, dok se čelnici 3 Vlade posle 2020. godine međusobno optužuju

0

Malo o Branu Mićunoviću, koncesijama, malo o SKY aplikaciji, Radoju Zviceru i Ljubu Miloviću. To je rezime ovonedeljnih saopštenja građanskog pokreta URA i Pokreta Evropa sad. Otvoreno optuživanje čelnika jedinstvene 42. Vlade, pa Dritanove 43. i Milojkove 44. baca veo sumnje na čitav ovaj proces imavši u vidu da se ova dva politička subjekta još od prethodnih izbora konstantno optužuju da su baš oni zaštitnici kriminala i nasljeđa DPS-a.

Međutim, međusobna prebacivanja su svima već, žargonski rečeno, „preko glave“. I dok i jedni i drugi vrište i mašu papirima i optužnicama jedni protiv drugih, upravo su isti ti navodni kriminalci na slobodi, niti se procesuiraju, niti ih bilo ko više i pominje. Takođe je krajnje interesantno da gotovo niko iz nove ali i bivše vladajuće garniture više ne pominje stare vedete DPS-a, aferu Stanovi, Limenku, Aca, Blaža i Mila, Pandora papire, Telekom, Plavu torbu i Kovertu, već im je milije da se međusobno optužuju ne bi li stekli kakav politički poen, a u stvari izazivajući otvoreni animozitet kod građana.

Preteča saopštenja svakako je bio premijerski sat gdje je premijer Milojko Spajić govorio o Abazoviću kao da je novi Nebojša Medojević, koji ga je tokom 42. Vlade oštro optuživao za korupciju, međutim Medojević je taj koji je oštro napadao i 43. Vladu kao i njenog premijera Dritana Abazovića. Abazović je nakon Spajićevog obraćanja u Parlamentu problematizovao poziciju ujaka premijera Crne Gore Sretena Kankaraša koji navodno kadrira Vladom Crne Gore a koji, navodno, ima veze sa crnogorskim kriminalnim podzemljem.

Ali gdje su vinovnici tog podzemlja? Upravo sadašnji PES-ovci i URA-ši su upirali prstom u Demokratsku partiju socijalista kao da je ona „kumovala“ formiranju kriminalnih klanova, bavila se švercom cigareta i narkotika a da je na čelu kriminalne hobotnice upravo bivši šef države Milo Đukanović. S tim u vezi, postavlja se pitanje čemu međusobna optuživanja bivše i sadašnje Vlade Crne Gore i šta leži iza njihovog izbjegavanja da se bave ovom tematikom? Krajnje je interesantno da su i 42. i 43. i 44. Vlada imale svoje epizoda ka zapošljavanju DPS-ovaca u državnoj upravi, a o čemu je BORBA uvijek promptno pisala. O kadriranju 42. Vlade je bespotrebno govoriti, sjećaju se naši čitaoci tog perioda, ali se isto tako i sjećaju povratka na velika vrata od strane Ranka Krivokapića a kojeg je u fotelju šefa diplomatije uveo upravo Dritan Abazović. Takođe, građani se sjećaju i nedavnog imenovanja Predraga Drecuna, odmetnutog bankara Mila i Aca Đukanovića, na čelo borda Investiciono razvojnog fonda.

S tim u vezi, građani Crne Gore su u dilemi – jesu li ikada poslali DPS u opoziciju, ili su to samo one struje DPS-a koje vole poneki put da „zabarjače“ 21. maja i 13. jula, eventualno da se sukobe.

Poruke saopštenjima

Pokret Evropa sad (PES) započeo je rat saopštenjima i tvrde da je uočljiv pokušaj URE da prećute svoju ulogu kao i ulogu Abazovića u zajedničkim poslovima sa Branom Mićunovićem.

Oni su optužili URU da njihov sadašnji strateški partner otvoreno priča o konverzacijama funkcionera URA-e sa Branom Mićunovićem u hotelu „Splendid“, gdje se ugovarao reket od 150 hiljada eura za šverc cigareta.“ – navode iz PES-a.

Oni očekuju od URA-e da pozovu svog koalicionog partnera da objelodani sva saznanja tim povodom na osnovu audio zapisa, kojima je imao pristup.

„Međutim, dok čekamo da Medojević objelodani dokaze u vezi optužbi na račun Abazovića, ono za šta ne trebaju dokazi jeste činjenica da je upravo „ruka pravde“ nagradila Mićunovića dodjelom koncesije za priređivanje kazinskih igara na sreću, ovog puta u hotelu „Hilton“. Dok su drugima montirali afere, očigledno da su funkcioneri URA-e sa onima protiv kojih se deklarativno zalažu, razrađivali razne kombinacije zvanično i nezvanično u raznim hotelima.“ – zaključuju iz Pokreta Evropa sad.

FOTO: PES

 

Iz URE im nisu ostali dužni. Tvrde da je upravo Vlada Dritana Abazovića pokazala snagu države i nametnula striktno poštovanje zakona na način što je koncesionar u zakonitom postupku uplatio četiri miliona eura jednokratnih prihoda u budžet svih građana za koncesiju.

U GP URA kažu da je tokom perioda 42.Vlade, kada je ministar finansija bio Milojko Spajić u čijoj nadležnosti je i bilo rješavanja tog pitanja, isti koncesionar bio u povlašćenom položaju, jer je bez plaćanja ikakvih naknada obavljao aktivnost nakon isteka roka koncesija.

Oni i pozivaju Spajića da oduzme koncesiju kontroverznom biznismenu Branu Mićunoviću.

“Vidjećemo hoće li se to desiti ili će i ovo, kao i sve do sada, biti samo još jedna Spajićeva prevara”, zaključili su iz GP URA.

A od PES – odgovor. Tvrde da URA moli Spajića da ih spasi i raskine koncesije ali da će te koncesije koje je navodno Abazovićeva Vlada sklopila sa Mićunovićem biti predmet tužilačke istrage i to nakon prijave Moma Koprivice iz Demokratske Crne Gore.

“Ako iz URA-e misle da će javnost zaboraviti ulogu Abazovićeve Vlade u dodjeli koncesija za priređivanje kazinskih igara na sreću i da će ih sada Spajić spašavati, kao i optužbe njihovog strateškog partnera da su sa Mićunovićem dogovarali mjesečni reket za šverc cigareta u “Splendidu”, onda se grdno varaju”, napominju u PES-u.

Sad je, kažu, i jasnije zašto su iz URA-e nakon jednodnevnog pritvora Mićunoviću i njihovog uobičajenog marketinga da su i za to zaslužni, olako prihvatili okolnost da se i danas Mićunović slobodno šeta.

Iz URE pak tvrde da PES sada pokušava da predstavi URU kao zaštitnike kriminalnih struktura.

FOTO: URA

 

„Pozivamo nadležne organe da utvrde sve okolnosti i saslušaju čelnike PES-a, uključujući i Moma Koprivicu. A građanima ostavljamo da sami procijene ko je sve ove godine bio i biće istinski i beskompromisni borac protiv organizovanog kriminala i korupcije, a ko nikada riječ jednu nije pisnuo u proteklih 30 godina protiv najozloglašenijih kriminalaca iz crnogorskog podzemlja, a svakodnevno targetira od kad se dočepao vlasti sve one koji su ugrozili interese kriminalnih struktura i naravno, sve to radi u saradnji sa ostalim glasnogovornicima u javnosti i medijima nakačenim upravo na pojedine kriminalne organizacije“, poručuju iz Građanskog pokreta URA.

„Nova sjednica Vlade Crne Gore se bliži, ako Spajić na njoj ne ukine koncesiju Mićunoviću, neće biti samo da je lažov, već i kukavica“, zaključili su iz URE.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.