DPS i BS na sva zvona „pucali“ na Rusiju i branili Ukrajinu, a ni da zucnu o dešavanjima u Palestini i Izraelu!

0

Sukob u Izraelu i Palestini ne jenjava a zvanična Crna Gora još uvijek nije „zauzela“ stranu, iako građani po svojoj slobodi komentarišu tužne scene koje nam dolaze sa Bliskog Istoka.

Tako je juče u Podgorici organizovan protest podrške palestinskom narodu ispred kancelarija Ujedinjenih nacija sa kojeg su pozvali predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da osudi bombardovanja u Pojasu Gaze.

Pod nazivom „Crna Gora za Palestinu“ skup podrške stanovnicima Gaze organizovali su studenati i mladi iz Crnogorsko-palestinskog društva. Međutim, interesantno je kako predstavnici političkih partija i dalje ćute o dešavanjima na Bliskom Istoku.

Od februara prošle godine, nakon što je počeo rat Ukrajine i Rusije, zvanična Podgorica pridružila se osudi, kako su kazali, ruske agresije nad suverenom državom i pridružila se svim sankcijama Rusiji koje je uvela međunarodna zajednica. Međutim, kako upravo ta međunarodna zajednica ne uvodi sankcije niti Izraelu niti Palestini, Crna Gora se našla u nebranom grožđu.

Ovo važi za sve političke partije koje su i izglasale Rezoluciji o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Kako to da u slučaju Palestine nema nikakvih rezolucija od strane zvanične Podgorice, pa bilo to od strane Vlade u tehničkom mandatu, ili makar poziva od strane opozicionog DPS-a i Bošnjačke stranke?

Naročito bi Bošnjačka stranka trebala da prednjači u izglasavanju ovakve Rezolucije, imavši u obzir da u Palestini pretežno gine narod islamske vjeroispovjesti, iste one vjere kao i Bošnjaci. Zar nije licemjerno ne osuditi ponašanje Tel Aviva i rat koji se sprovodi na nacionalnoj ali i na vjerskoj osnovi, a osuđivati samo jednu stranu u jednom hrišćanskom, pravoslavnom sukobu, i to kao stranka koju glasaju pretežno muslimani?

Podsjećamo, 30. jula 2022 godine Skupština Crne Gore izglasala je Rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu. Tada je glasalo 77 poslanika od čega je 55 bilo za, 18 protiv, a tri su bila uzdržana.

Rezolucijom, koju je Socijaldemokratska partija (SDP) podnijela sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i Bošnjačkom strankom (BS), Skupština Crne Gore „najoštrije osuđuje otvoreni čin agresije i vojne intervencije koju su preduzele oružane snage Ruske Federacije prema Ukrajini, kao nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.