DPS da podigne spomenik Zdravku Krivokapiću: Politika da nema revanšizma dovela do toga da je Milova partija i dalje najjača partija u državi!

0

Prema najnovijem istraživanju CEDEM-a, u kom su između ostalog govorili i o političkim partijama, trenutno najjača politička partija u Crnoj Gori jeste Pokret Evropa sad Milojka Spajića sa 26.3% podrške dok mu je DPS za stopama, sa okruglih 26% podrške građana Crne Gore.

Podsjećamo, CEDEM je svoje istraživanje predstavio juče a što je naravno dovelo do polemike političkih simpatizera svih partija u Crnoj Gori. Između ostalog, u tim polemikama se i istaklo da je ovo prvi put da je DPS Danijela Živkovića, ranije Mila Đukanovića, zabilježio rast podrške od 2020. godine. Podsjećanja radi, nakon 30. avgusta 2020. godine DPS je izgubio gotovo svaki izborni proces na opštinskom nivou, izgubili su i predsjednika države, a na vanrednim parlamentarnim izborima ostvarili istorijski neuspjeh i duboko zasjeli u opozicone redove.

Međutim, sadašnji rast podrške, bio on makar i od 2% predstavlja poraz one politike koja je sve vrijeme govorila o činjenici kako se moraju poštovati „mirne demokratske tranzicije“ i činjenice da „nema revanšizma“ čiji je idejni tvorac bivši i nikad prežaljeni premijer Zdravko Krivokapić.

Upravo ta matrica da nema revanšizma sačuvala je sve kadrove Demokratske partije socijalista u državnoj upravi gdje su novoj administraciji stavljali klipove u točkove i pokušavali na sve načine da se bore protiv demokratskih procesa u Crnoj Gori. Gotovo svi građani i naši čitaoci se sjećaju paljenja kancelarijskog materijala, čitaj dokaza, koji bi mogli baciti veo sumnje na određene protivpravne radnje ka lojalnim licima koji su upravo preko te državne uprave potencijalno koristili određene benefite, što kroz plaćene odmore, bolovanja, i tome slično.

A nadalje, je li potrebno pominjati dobijanje stanova po određenim benefitima gdje su se kvartovi punili sa onima koji su bili lojalni Đukanovićevoj partiji dok obični građani koji ipak žele da misle malo slobodnije jedva održavaju krov nad glavom i mukom stiču svoje mjesečne zarade? Nije bilo nekog pretjeranog revanšizma ni prema funkcionerima bivšeg režima koji su bili u centru medijskih afera, što kroz Abu Dabi fond, što kroz aferu Stanovi gdje su i sami ti funkcioneri dobijali stanove po smiješnim cijenama po kvadratu a što isto važi i za funkcionere u pravosuđu…

Upravo ta politika da nema revanšizma dovela je do toga da DPS danas bilježi rast podrške. Nova vladajuća garnitura od 30. avgusta pa naovamo pokazala je da se vodi i da će nastaviti da se vodi politikom – sve je isto samo njega nema. I pored činjenice da su kazali da će se izboriti sa organizovanim kriminalom i korupcijom, to se nije dogodilo u nekoj velikoj mjeri a oni koji su bili medijski targeti kriminalnih radnji i dalje ostaju na slobodi. Pokrenuti su određeni sudski procesi ali su gotovo svi bez epiloga, sačuvali su se kadrovi DPS-a, gotovo ništa se nije uradilo na poboljšanju statusa srpskog naroda koji je od 2006. godine bio omalovažan u Crnoj Gori.

PES 26.3%, DPS 26%, NSD 11.3%, Demokrate 10%….

Pokret Evropa sad (PES) bi, ukoliko bi naredne sedmice bili održani parlamentarni izbori, glasalo 26,3 odsto birača, a Demokratsku partiju socijalista (DPS) 26 odsto, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Istraživanje, koje je CEDEM realizovao od 5. do 19. marta, pokazuje da Nova srpska demokratija ima podršku 11,3 odsto ispitanika, Demokrate deset, Bošnjačka stranka 5,3, Demokratska narodna partija 4,2, Građanski pokret URA 3,4, Socijaldemokratska partija 2,3.

Socijaldemokrate i Socijalističku narodnu partiju glasalo bi po 2,2 odsto birača.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić kazala je da DPS, u odnosu na prethodno istrašivanje iz maja prošle godine, bilježi rast podrške za oko dva procenta, a PES pad.

Ona je navela da je PES u maju prošle godine, prema njihovom mjerenju, imao 29,1 odsto podrške, a sada 26,3.

„Možemo protumačiti da su podjele u samom vrhu partije, napuštanje političkih funkcija od strane Jakova Milatovića i sve što je uslijedilo, ipak koštalo PES određenog procenta podrške, kao i vjerovatno neke odluke koje su donosili u prethodnom periodu“, dodala je Bešić.

Ona je rekla da je zabilježen rast podrške koaliciji Za budućnost Crne Gore sa 13,2 na 15,5 odsto.

Bešić je kazala da 34,6 odsto građana smatra da se Crna Gora kreće pravim putem, 31,3 pogrešnim, a 34,3 odsto ne zna, ili ne može da procijeni.

Ona je rekla da je dosadašnjim učinkom Vlade veoma zadovoljno i uglavnom zadovoljno oko 40 odsto građana, dok je broj nezadovoljnih nešto manji, oko 36 odsto.

Bešić je navela da 22,9 ispitanih građana nema stav po tom pitanju.

Najbolje ocijenjeni političari su Jakov Milatović, sa prosječnom ocjenom 2,93, Milojko Spajić sa 2,77, Aleksa Bečić sa 2,47, Milo Đukanović sa 2,45, Milan Knežević sa 2,41 i Dritan Abazović sa prosječnom ocjenom 2,34.

Istraživanje je pokazalo da su građani najviše zadovoljni sistemom obrazovanja, policijom, zatim Srpskom pravoslavnom crkvom, zdravstvenim sistemom, Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i Ujedinjenim nacijama.

Bešić je rekla da ukupno povjerenje u političke institucije – Vladu, Predsjednika Crne Gore, Skupštinu, policiju, Vojsku, sudstvo i političke partije, iznosi 41,3 odsto, i da je tu zabilježen porast od decembra 2021. godine, kada je iznosilo 28,8 odsto.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.