Dosta je Budvanskog scenarija

0

Piše: Radenko Jelovac

Završeni su izbori u Budvi, ali uzavrele političke tenzije u ovim gradu ne jenjavaju. Termin „budvanski scenario“ se već neko vrijeme koristi u javnosti kao primjer nemoralnog rušenja vlasti, bljutavog političkog mešetarenja sa DPS i krize lokalne uprave. Krajnje je vrijeme da se stane na put tim lošim režijama.

Odmah su počele teorije o raznim kombinatorikama i salve mogućih ishoda. Nevjerovatno zvuči da liste koje zajedno mogu imati apsolutnu vlast nailaze na prepreke u dogovoru i to kroz čudne izjave Nikole Jovanovića u birkanju pregovarača. On je napravio solidan uspjeh u Budvi i s početka nastupa arogantno, obilato koristeći njegove zasluge.

Međutim, valjda je normalno da se u Budvi napravi jedinstvo sa državnog nivoa i te liste, kao nosioci priče, sačine novu vlast jer su većinski preboljele „dječje bolesti“ i nisu sklone političkim lutanjima. Tu mislim na subjekte Za budućnost Budve, Demokrate i PES. To je recept za uspjeh i ozbiljan odnos prema ostalim mogućim partnerima. Ako svi oni ipak nisu spremni da sačuvaju to jedinstvo, onda će „častiti“ Budvane nastavkom Budvanskog scenarija.

Vremena nema mnogo do početka turističke sezone, a svako čekanje i kalkulisanje u formiranju vlasti je štetno. Odgovornost stranaka u ovom trenutku je velika i bilo koji novi eksperiment bi vodio u nove konfuzije i sumnje na izdaju izborne volje, šibicarenje i korupciju. Zato treba igrati na sigurnu kartu i ne dozvoliti da se ova prilika propusti.

Odavno su odnosi u Budvi narušeni jer se unijela atmosfera nesloge i pojedinačnih pohlepnih interesa na štetu građana.

Kaže mi jedan mještanin: „Živim u ovom gradu 50 godina, nikad odnosi među ljudima nisu bili zatrovani kao sad“. Baš to treba sasjeći u korijenu i napraviti novu većinu, kao što je većina u Skupštini Crne Gore, koja će biti diskontinuitet nakaradnog rada. Ukoliko se to ne učini, korist će imati isključivo oni kojima odgovara profitabilni haos.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.