Doktor Kon upozorava: Ovo je tek prvo poluvrijeme, ne smijemo da se opustimo

0

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je jutros da je Srbija završila „prvo poluvrijeme“ u borbi protv korona virusa, ali je pred njom još pet nedelja od kojih je samo jedna teška i zato je važno da se u toj, šestoj nedelji ne dogodi greška i virus uđe u najosjetljivije grupe.

Kon je istakao da ne smijemo da se opustimo, prenose Novosti.

„Nadam se da će posle te šeste nedelje virus polako gubiti snagu i sposobnost prenošenja, ali i sposobnost da izazove tešku bolest, pa se u periodu pred nama ‘osmjehuje’ da se sve to polako gasi i završava“, dodao je Kon.

On je rekao da je peta nedelja prošla i da je „Srbija je relativno dobro prošla, iako je počela sa najavom naglog uspona“.

„Uz sreću i mjere koje smo preduzeli imali smo zaravanjenje“, naveo je Kon.

On je rekao da je nepoznato nama ovde i u većem dijelu svijeta koliko je virus korona u stvari rasprostranjen.

„Otkrivamo te asimptomatske slučajeve isključivo kod zdravstvenih radnika, jer se zdrav čovjek ne javlja lekaru i značajno pitanje za budućnost je koliki imunitet imamo u stanovništvu“, rekao je Kon.

„Mi smo starije sugrađane sklonili i oni će ostati bez tog specifičnog imuniteta, kao i djeca jer su škole zatvorene, ali o tome ćemo razmišljati preko ljeta“, dodao je.

Ne znamo kako će se virus ponašati preko ljeta, ubijeđeni smo da će se povući zbog ranijih respiratornih virusa, pa ne bi bilo iznenađena da se u tihom intenzitetu javi preko ljeta, rekao je Kon.

„Ako se pretvori u sezonski, moramo se spremati za njegov povratak, a najviše bismo voljeli da nestane“, dodao je Kon.

Ovakve epidemije su prirodni eksperiment, rekao je Kon, a ukoliko virus opstane, dobićemo vakcinu, a onda će biti glavno pitanje ko treba da se vakciniše.

Kon je rekao i da je još jedna nepoznanica da li je osoba imuna na virus kada ga preleži.

Vrijeme je za optimizam, bez obzira što su najstrože mjere na snazi, rekao je Kon i napomenuo da „mi izlazimo iz ovoga, spasili smo puno života“.

„Niko ne sme biti nestrpljiv, vodimo prvo poluvreme, ali utakmica se igra do kraja“, naveo je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.