Doklestić: Ministarstvoi zdravlja da uputi Novljane na liječenje u bolnicu u Baru

0

Direktorica Vodovoda i kanalizacije Herceg Novi i književnica Olivera Doklestić uputila je otvoreno pismo predsjedniku države, Vladi i ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović da zaražene ne upućuju na liječenje u barsku Bolnicu dok se ne utvrde propusti u liječenju.

Ona ističe da Novljani strahuju kada moraju da odu na liječenje u tu ustanovu zbog stanja koje je dovelo do velikog broja smrtnih slučajeva.

Iz Uprave sa inspekcijske poslove Danu je saopšteno da su samo u protekloj sedmici izvršili 6.017 kontrola poštovanja mjera, prilikom čega su naplatili 20.000 kazni. Iz Ministarstva zdravlja su priznali da nijesu u potpunosti zadovoljnni organizacijom i planiranjem vakcinacije od strane Instituta za javno zdravlje (IJZ), što je potvrdila i ministarka zdravlja na pres konferenciji prije dva dana.

“Tražimo da se obustavi slanje pacijenata iz Herceg Novog u barsku bolnicu radi liječenja od kovida, da se oformi stručna komisija za preispitivanje načina rada zaposlenih sa aparatima sa kiseonikom, NIV-om, i respiratorima, utvrdi činjenično stanje i pozove na odgovornost lice za koje se ustanovi nesavjestan, nemaran ili nehuman rad i da komisija preispita uzroke smrti svakog preminulog pacijenta u barskoj bolnici i da se imenovani zainteresuju za rezultate rada komisije i postupite u skladu sa pravnom regulativom”, istakla je Doklestić.

Prema njenim riječima pomen na odlazak u barsku bolnicu u Herceg Novom izaziva paničan strah kod zaraženih, a ljutnju i bijes kod porodica i prijatelja bolesnika.

Strah, jer je, kako kaže, veliki broj zaraženih korona virusom koji su umrli u barskoj bolnici ili su prošli užasno loš i krajnje nesavjestan tretman.

“Bijes i ljutnja jer želimo, a nismo dobili niti dobijamo odgovore na poslednje pitanje o našima milima, rođacima, prijateljima kako su skončali i da li se to moglo izbjeći da je tretman sa njima bio bolji ili drugačiji. Poslednje pitanje na koje tražimo odgovor je ima li odgovornosti osoblja u barskoj bolnici za umiranja u koja sumnjamo? Zašto se bunila porodica Kruta i ko se to uplašio od njihovih zahtjeva? Mogu li porodice Vukčević, Želalić, Todorović, Vasiljević i mnoge druge da dobiju nešto više od šturog izvještaja o preminulom”, napominje ona.

Doklestić naglašava da postoje sumnje da su u nekim slučajevima pacijenti priključeni na neispravan aparat za kiseonik, čak i da su ostajali potpuno bez kiseonika.

“Treba li da pričamo o tome šta znači kad oba supružnika srednjih godina umiru u roku od četiri dana, a da niko o tome ne preuzme ni najmanji dio odgovornosti? Da li je normalno da kovid pacijent sam popravlja neispravan aparat za kiseonik? Da li je normalno da u bolnicu stigne pacijent stariji od 80 godina, koji uz kovid, ima slomljenu nogu usljed nezgode prilikom transporta od Herceg Novog do Bara, a da od četvrtka do ponedjeljka ne dobije adekvatno zbrinjavanje”, poručuje u pismu Doklestić.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić kazao je da su za dva dana vakcinisali skoro 800 građana starijih od 80 godina. On je kazao da će u narednim danim biti aktivni svi punktovi za vakcinaciju koje su obećali građanima, što znači da će biti vakcinisano 1.000 i više građana dnevno. U Crnoj Gori je do sada vakcinisano ukupno 6.837 osoba.

Iz Inspekcije su istakli da su po pitanju poštovanja epidemioloških mjera u proteklih nedjelju dana izvršili ukupno 6.017 kontrola.

“Inspekcije su utvrdile 27 nepravilnosti za koje su izrečena 24 prekršajna naloga u vrijednosti od skoro 20.000 eura i podnijeta četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka (slučajevi u kojim se od suda traži izricanje većih iznosa kazni). Takođe, zdravstveno-sanitarna inspekcija napisala je preko 6.037 rješenja o samoizolaciji i iskontrolisala poštovanje 3.398 rješenja o samoizolaciji. Turistička inspekcija je u izvještajnom periodu utvrdila najveći broj nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na to da za stolom sjedi veći broj od dozvoljenog, na nepridržavanje propisane udaljenosti između stolova, neodvojenost stolova pleksiglasom, nenošenje zaštitne maske od strane korisnika usluga (gostiju), a za čije je otklanjanje preduzela kaznene mjere. Turistička inspekcija je kontrolisala ugostiteljske objekte na sjeveru Crne Gore, u Tuzima i Danilovgradu”, kažu iz Inspekcije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.