Dodik: U EU nećemo ući ni u bavarskim pantalonicama, ni u Marfijevim kaubojskim čizmama!

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da BiH u EU neće ući ni u bavarskim pantalonicama, ni u kaubojskim čizmama već, kako je naveo, „samo ako suvereno i demokratski upravljamo procesima i odlučujemo o sebi“.

Dodik je to poručio ministru transporta i komunikacija u Savjetu ministara Edinu Forti, kao odgovor na njegov poziv da se političari u BiH dogovore o tome „ko vuče zemlju napred, a ko nazad“.

Ocijenivši poziv Forta više nego besmislenim, Dodik poručuje da razumije, da Forto i njemu slični imaju potrebu da potcjenjuju sami sebe, ali „odluka da idemo ka EU i da nas EU poštuje kao partnera na tom putu nema mnogo veze sa SAD“.

„Ilustracije radi, u EU nećemo ući ni u bavarskim pantalonicama, ni u Marfijevim kaubojskim čizmama. Ući ćemo samo ako suvereno i demokratski upravljamo procesima i odlučujemo o sebi. Zato Forti preporučujem da se ne bavi bajkama, već suštinom od koje zavisi dalji kapacitet našeg političkog odnosa: Želite li da izađete iz gluve sobe u koju su vas Marfi i Šmit uvalili 26. marta ili ne? Zaključci Narodne Skupštine Republike Srpske su u tom smislu jasni. I za mene, kao demokratu, obavezujući“, poručio je Dodik na Iksu.

Ministru Forti je odgovorio da tu više nema šta da se dogovara.
„Postoji samo opcija da se odredimo u vezi s tim da li želimo uključiti ili isključiti sopstveno pravo da odlučujemo u skladu s demokratskim principima“, naveo je Dodik.

Istakao je da je svaki rezultat na putu ka EU koji je napravljen, bio rezultat takvog odlučivanja.

„Predstavnici Srba, Bošnjaka i Hrvata su sjedjeli, radili, dogovarali se i išli dalje. Onda su neki, za račun tuđih geopolitičkih interesa, riješili da isključe sebe i da pogaze demokratiju. Umjesto da nastave da rade posao za koji su izabrani, razumijevajući legitimnu želju i svog, ali i drugih naroda u BiH, oni su iz prostora u kojem se međusobno čujemo pristali da ih Marfi i Šmit odvedu u gluvu sobu“, naveo je Dodik i istakao da je stvar u vezi s apelacionim sudom zapravo vrlo jasna.

Dodik je istakao da Forto očito ne misli da Banjaluka treba da bude domaćin apelacionom sudu, jer je, kako pretpostavlja, ona sjedište institucija Republike Srpske.

„Moj stav je da je ljekovito i dobro za izgradnju međusobnog povjerenja u BiH da što više zajedničkih institucija svoja sjedišta ima na decentralizovan način. Takođe, važno je što su nam ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković nesvjesno, a Edin Forto svjesno obznanili da ‘SAD imaju svoju agendu ovdje’, uvjeravajući nas, valjda, da u BiH drugi mogu imati svoju agendu, a mi koji u njoj živimo i koje biraju naši građani to ne možemo“, poručio je Dodik.

Za njega, istakao je, politiku ovdje prije svega definišu i sprovode srpski, bošnjački i hrvatski demokratski predstavnici.

„SAD i druge države imaju ambasade, koje su dobri gosti kada poštuju našu demokratiju i vrlo bezobrazni kada misle da imaju pravo da odlučuju umjesto miliona građana. Za kraj, čuli smo i to da će nam američka administracija pomoći u vezi sa evropskim putem“, naveo je Dodik.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.