Dodik: Odluke lažnog Šmita poništiti u roku od sedam dana; Američkog, britanskog i njemačkog ambasadora izbaciti iz BiH

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će predložiti poništavanje odluka Kristijana Šmita.

– Predlažem da pokušamo relaksirati situaciju u BiH na sljedeći način – da se od strane kolonijalne uprave ponište sve odluke lažnog Šmita u roku od sedam dana. Ukoliko se to ne uradi, da naši predstavnici zakažu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH i da ta skupština proglasi nedozvoljenim i ništavnim Šmitove odluke, da zabrani organima BiH primjenu tih odluka i da proglasi sajt OHR-a neprihvatljivim i antizakonitim mjestom objave akata, kao i da PS BiH zabrani Službenom glasniku BiH da objavljuje akte stranaca i njihovih organizacija – rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

On je naveo da će predložiti da se na sjednici Predstavničkog doma PS BiH donese Izborni zakon BiH sa svim tehničkim poboljšanjima koja bi bila primijenjena odmah na izborima i da se razvlasti CIK kao, kako kaže, paradržavni institut i organizacija i svede na ono što ta komisija zaista jeste.

– Predložiću da PS BH posebnim aktom potvrdi ustavno određenje da se odluke za nivo BiH mogu donositi samo u ovoj skupštini, kao i da se utvrdi brzi put za približavanje EU sa jasnim nagovještajem o tome šta treba da se učini – rekao je Dodik.

On je najavio da će biti predloženo i donošenje deklaracije o potvrdi teritorijalnog integriteta BiH i političkog sistema predviđenog Ustavom i da se na taj način pošalje poruka želje za brzom stabilizacijom.

– Na toj sjednici treba proglasiti neprijateljima BiH američkog ambasadora Majkla Marfija, britanskog ambasadora, Šmita i njemačkog ambasadora, zabraniti im djelovanje i izbaciti ih iz BiH – rekao je Dodik.

On je naglasio da će, ukoliko se to ne desi, predložiti da Republika Srpska odmah obustavi do kraja i da se ne vrati u sistem odlučivanja u BiH.

– Predložiću i da sa partijama sa kojima se nalazimo u partnerstvu na nivou BiH odmah susštinski i formalno raskinemo partnerstvo i ponudimo drugim strukturama kod Bošnjaka, na primjer SDA, da napravimo određeni dogovor koji bi omogućio novo vrijeme – rekao je Dodik.

On je rekao i da će Republika Srpska donijeti deklaraciju i potvrditi teritorijalni integritet BiH, kao i ustavno uređenje sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

– Da Republika Srpska odmah nastavi sa provođenjem svih do sada donesenim odlukama NSRS vezanim sa status Srpske – da se povuče iz sporazuma o vojsci, indirektnim porezima, VSTS i svim drugim sporazumima, da aktivira zakon o Agenciji za lijekove i druge zakone, koji su pripremljeni, donese po hitnoj proceduri, kao i da odmah donese svoj izborni zakon i taj zakon već danas usvoji u formi nacrta – naveo je Dodik.

Srpska će, kaže Dodik, ukoliko se ovo ne desi, insistirati da na Vaskršnjem saboru bude donesena deklaracija kojom će se proglasiti da su Bošnjaci prekršili Dejtonski sporazum i reći da Srbija više ne može da stoji iza toga i da je spremna, kao subjekat međunarodnog prava, na međunarodnim institutima da brani Republiku Srpsku i Dejtonski sporazum.

– Još jedna mjera je da NSRS donese zaključak u okviru razmatranja ukupne situacije i obaveže Vladu da napravi sveobuhvatan program mjera i aktivnost usmjerenih ka opremanju i modernizaciji polcije Srpske – rekao je predsjednik Srpske na kraju obraćanja na posebnoj sjednici NSRS.

(RTRS)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.