Dodik o oslobođenju Banjaluke: Srpska vojska je uvijek bila oslobodilačka

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je 1918. jedna od važnih i istorijskih godina za srpski narod, jer je to bila godina oslobođenja i izbavljenja od „vekovnog ropstva pod čizmom raznih osvajača i okupatora“.

„Ulazak srpske vojske ne samo u Banjaluku, nego i druge gradove na našim prostorima tokom novembra 1918. godine rezultat je hrabrosti i junaštva srpskog naroda koji je vodio viševekovne borbe za slobodu protiv mnogobrojnijih okupatora“, rekao je Dodik za Srnu povodom obilježavanja ulaska srpske vojske u Banjaluku.

On je dodao da je Banjaluka jedan od gradova koji je nakon viševekovnog ropstva od Turaka do Austrougara dočekao slobodu i svoje oslobodioce, i podsjetio da je srpska vojska nakon proboja Solunskog fronta, 15. septembra 1918. godine, za samo 45 dana prešla više od 500 kilometara i 1. novembra oslobodila Beograd i cijelu Srbiju, a 21. novembra, na Aranđelovdan, svečano ušla u Banjaluku.

„Srpska vojska je uvijek, u svim ratovima i ustancima, bila oslobodilačka. Nikada nije otimala i zauzimala tuđu teritoriju, već je hrabro i odlučno branila svoju zemlju i svoj narod, za razliku od svih drugih koji su na naše prostore dolazili kao osvajači i naoružana sila, da ubijaju, pale, ruše. Zato treba da budemo ponosni na naše pretke koji su uvijek bili na pravoj strani, na strani antifašista i oslobodilaca“, naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da su i danas, u miru, srpski narod i Republika Srpska izloženi strahovitim udarima raznih srbomrzaca, kako domaćih tako i stranih, koji žele da „razvlaste i obezglave našu domovinu“.

„To nikada ne smijemo da dozvolimo, bez obzira na silu koja nam prijeti, a da bi sačuvali Republiku Srpsku i naše institucije moramo da budemo jedinstveni, jer samo jedinstveni, u zajedništvu, možemo da odbranimo svoju otadžbinu, pravo na život i postojanje“, poručio je Dodik.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.