Dodik o američkim sankcijama: Amerikanci su malo veći lopovi; Za razliku od Bajdenove, moja porodica nema problema sa zakonom

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je ponašanje Amerikanaca prema njegovoj porodici i političkom angažmanu velika izmišljotina i laž, a da laž ne može biti politika i zbog toga, kako je naveo, Amerika gubi moć.

„Ona je i dalje najmoćnija zemlja na svijetu, ali gubi moć. Moja porodica, za razliku od, recimo, porodice predsjednika SAD, nema problema sa zakonom. Moj sin nije kažnjen za prekršaj, moja kćerka jednako tako, ali im je ugrožena egzistencija. Ne žalim se, ali kažem kako jeste“, rekao je Dodik.

Dodik je tako komentarisao poslednje sankcije koje su SAD uvele za dva pojedinca i sedam kompanija koji, kako se navodi, obezbeđuju glavne izvore prihoda za predsjednika Republike Srpske i njegovu porodicu.

On je istakao da Amerika jeste velika sila, ali da u djelovanju njenih eksponenata ima puno laži, puno pretpostavki, bez ikakvih valjanih činjenica.
„Cijeli svet terorišu činjenicom da upravljaju platnim prometom cijelog svijeta i ovdje pišu za mog sina i kćer, na koje sam ponosan i koji su dobri ljudi, a koji, naravno, mene podržavaju“, naglasio je Dodik.

Dodik je odbacio i sve napade i optužbe koje dolaze iz institucija i organizacija SAD.
„Mogu samo da komentarišem jednu stvar. Evo, dajte mi priliku. Kaže ovako: ‘Svrha sankcija nije kažnjavanje, nego pozitivna promjena u ponašanju’. Ne mogu da vjerujem da sam ja socijalno delinkventan“, rekao je Dodik za „Dnevni avaz“, komentarišući poslednje sankcije SAD, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, poražavaju činjenice da je za ekipu američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija važniji obračun sa njim, nego sprječavanje djelovanja međunarodnog narko-kartela u BiH.
Dodik je ocijenio da je Marfijev odnos prema njemu klasični lični animozitet.
„Nemate nijednog ambasadora SAD u svijetu koga ne poštuju. On ima svoju agendu, ispitujemo i mi šta on ima, vidjećemo šta će se pokazati, došli smo do nekih menjačnica. Znamo mi kuda idu crni tokovi, znamo kome se nose apanaže sveže odštampanih dolara. Naravno da su Amerikanci malo veći lopovi“, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je rekao da mu u poslednje vrijeme stalno dolaze tužioci koji se pravdaju da to moraju da rade jer to od njih traže Amerikanci.
„Prave finansijsku ekspertizu moje cijele porodice. To je četvrti put u nekoliko godina. Nisam ponosan samo što tamo nije bogatstvo o kojem oni pričaju, ali jesam stabilan. To je tačno, ali da pričamo o onom bogatstvu, toga nema“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da nikada nije bio na sudu za bilo kakvu utaju poreza, kriminal i odbacio i insinuacije da je sa sinom Igorom vršio pritisak na budžet BiH i da je pokušao da protežira neku kompaniju bez konkurentskog postupka.

Govoreći o aktuelnom političkom trenutku u BiH, Dodik je konstatovao da je BiH apsolutno došla u težak ćorsokak, jer su ljudi iz „trojke“ veoma naivni, ali i nepouzdani.
„Oni misle da će se samo dodvoravanjem Amerikancima i Britancima dovesti do toga da oni poravnaju i odrade za njih posao. Mnogi vaši ljudi, odnosno Bošnjaci sa kojima ja komuniciram, koji su intelektualci, gnušaju se na te stvari“, rekao je Dodik, koji je i lider SNDS-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.