Mladen Mikijelj

Dodik: Niko iz BiH nije uključen u sukobe između Ukrajine i Rusije

0
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na panel diskusiji Diplomatske Akademije u Beču o budućnosti BiH da je Evropska unija odabrala pogrešnu politiku kada je riječ o ukrajinsko-ruskom sukobu.“Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je neko ko želi da pomogne“, naveo je Dodik i istakao da ne prihvata rat, ali i da niko iz BiH nije uključen u sukobe između Ukrajine i Rusije.

Poručio je da Srpska ne prihvata sankcije prema Rusiji i da vjeruje da su ciljevi pojedinaca maksimalistički, kao i da se ne vide napori da bi se održao mir.

„Evropa nema prepoznatljivog evropskog lidera i svakako treba prvo da riješi svoje probleme. Evropa koju mi vidimo euforično, nije takva, oni treba prvo da riješe svoje probleme. Ja u tome ne mogu da učestvujem. Mi jesmo dio Evrope, ali nismo taj dio koji odlučuje“, naveo je Dodik, prenijela je RTRS.

Da nestane lažni visoki predstavnik

Očekivanja su da nakon 21. marta BiH prestane da bude kolonija međunarodne uprave, i da istog dana, shodno evropskim standardima, nestane lažni visoki predstavnik, i da iz Ustavnog suda odu strane sudije, poručio je Dodik.

„Vladavina prava podrazumijeva da strane potpisnice biraju visokog predstavnika kako bi pomogao u provođenju odluka, a potvrđuje ga relevantna rezolucija Savjeta bezbijednosti“, rekao je predsjednik RS.

„Lažni visoki predstavnik Kristijan Šmit donosi odluke o zakonima, što danas nigde u svetu nema, te naglasio da Republika Srpska neće da živi u neustavnoj BiH“, rekao je Dodik.

Istakao je da je BiH pod prinudnom upravom nelegalnog stranca i stranih sudija Ustavnog suda koji donose odluke mimo Ustava.

„Mi smo pod upravom. Kada tu dodate samozvano Veće za implementaciju mira, jasno vam je zašto bi se svi u BiH trebali boriti za njen suverenitet. Nećemo da živimo u neustavnoj BiH“ poručio je Dodik.

Poručio je Republika Srpska za ustavnu dejtonsku BiH.

„Protiv smo neustavne i antidejtonske BiH. Suprotstavljamo se odlukama nelegalnih stranaca koji neću zakone. To trebaju donijeti tri naroda u dva entiteta. Rekli smo da u toj neustavnoj BiH nećemo da živimo“, poručio je Dodik.

Na panel diskusiji o budućnosti BiH učestvuju i lider HDZ-a BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić, lider SDP-a.

Ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun rekao je u obraćanju da je cilj skupa da se pošalje jasna poruka o putu BiH ka EU, vodeći računa o njenim specifičnostima.

„BiH je posvećena tome da bude dio EU, te je u BiH neophodno graditi političke odluke i dogovore“, rekao je Bencun, prenosi RTRS.

Inače, diplomatsku akademiju u Beču organizovala je Ambasada BiH u Austriji o trenutnoj situaciji i atmosferi u BiH, kao i o dogovoru o nizu reformi koje moraju biti sprovedene s obzirom na odluku o otvaranju pregovora za status članstva u EU.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.