Dodik jasno poručio: Predložićemo sporazum o mirnom razgraničenju BiH u narednih 30 dana

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će u narednih 30 dana biti predložen sporazum o mirnom razgraničenju.

– Mi danas krećemo sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložićemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcionisanja privreda i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja – rekao je Dodik u Bratuncu, prenosi RTRS.

On je dodao da srpski narod naprosto više ne može da živi u ovoj BiH i da je ovo što su Bošnjaci uradili sa rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe.

Dodik je podsjetio da Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovo pitanje, a da bez odluke ovog tijela ne može biti pokrenuta inicijativa u UN.

Nije nikakvo čudo, kako je kazao Dodik, da UN, koje drže Amerikanci, to radi, navodeći da su Srbe dva puta bombardovali, a da o tome nije bilo odluke Savjeta bezbednosti UN.

– Današnja sjednica Vlade Srpske u Srebrenice iniciraće važne i krupne stvari i ukazati na sve žrtve, posebno srpske, kao i da srpski narod neće prihvatiti lažne političke konotacije stradanja. U saradnji sa lokalnim vlastima, dogovorićemo jedan dan koji će se godišnje obilježavati kao dan žrtava Srebrenice, imajući u vidu i bošnjačke i srpske žrtve na tom prostoru – rekao je Dodik, pa dodao:

– Vlada će na moj predlog prihvatiti inicijativu da se u narednih 30 dana sačini opširan izvještaj o funkcionisanju proteklih 30 godina. sa rezultatom da se za 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Dejtonskog sporazuma, uruči predlog Srpske o sporazumnom razdruživanju. Predlog će biti da se sve vrati u okvire nadležnosti Republike Srpske i onoga što je Srpska unijela u BiH – zaključio je Dodik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.