Mladen Mikijelj

Dodik: Da nije petljanja zapadnih zemalja, Balkan bi bio bezbjedan

0

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi Balkan da nije petljanja zapadnih zemalja bio bezbjedan, ali da uprkos svemu smatra da neće uspjeti da destabilizuju region. Dodik je istakao da Srpska ima izraženu političku volju da očuva stabilnost i mir, a da globalni procesi ubrzano vode do multipolarnog svijeta u kojem Srpska treba da ima mjesto.

„Sadašnja odbrana naših pozicija jeste pravljenje pozicije za to mjesto. Mi jesmo mali, ali geografski izuzetno važni. I mi sada treba da se vodimo svojim interesima“, rekao je Dodik za „Politiku“.

Na pitanje da li misli da je bezbjednost Balkana ugrožena, o čemu ne priča samo Bošnjačko nacionalno vijeće već i Olaf Šolc, Dodik je upitao šta njemački kancelar ima s bezbjednošću Balkana, navodeći da je to stvar balkanskih naroda.

„Da nije njihovih petljanja, bilo bi bezbjedno. Šolcova vlada je dobila stotinu milijardi evra za vojsku. Da vidimo hoće li je poslati u Ukrajinu ako su tako silni. Možda im Balkan treba kao mjesto da se vježbaju. No, stvari nisu kao prije i nisam siguran da će uspjeti destabilizovati Balkan“, naveo je Dodik.

Naglasio je da će Srpska imati pameti da očuva mir, navodeći da mora da garantuje neprikosnovenu bezbjednost za Bošnjake u Srpskoj što, ističe, misli veoma ozbiljno.

„A priča o perspektivama i odnosima Srpske i FBiH su nešto sasvim drugo. S ovima u Sarajevu nisam spreman da pravim BiH, jer je ta zemlja neodrživa. Stranci im serviraju priču i nagovaraju ih da nas zamajavaju dok ne vide da li će da nas napadnu, što im ne bih savjetovao“, kazao je Dodik.

„Njemačka politika je antisrpska kroz celu istoriju“

Na pitanje da li zna kako će se završiti sudski proces protiv njega pokrenut zbog nepoštovanja nametnutih rešenja, Dodik odgovara da se samo Srbima presuđuje masovno, a drugima na nivou karikature.

„To je nelegalni inkvizicijski sud, na koji odlazim kako bih pokazao njegov besmisao. Moje i finansije moje porodice provjeravali su u 48 zemalja svijeta, gledali su svaki račun, čak i one za hotel. I sve se svelo na to da mi sude zato što ne poštujem Šmita“, rekao je Dodik.

On je rekao da su Jugoslaviju razvalili oni koji su ujedinili Njemačku i time spojili svoj narod, a koji sada proglašavaju za jeres i najveći grijeh želju srpskog naroda za ujedinjenjem.

„Ne postoji nikakva šansa da BiH opstane, jer nema ljubavi za nju. Srbi su, baš kao i predlagači rezolucije o Srebrenici-Njemci, nekada bili dio jedinstvene zemlje i treba da imaju ista prava na ujedinjenje. Mi treba da razumemo i njihov bezobrazluk. Srpski narod nije bez šanse, zaista tako mislim. Sadašnja generacija predvođena Vučićem je stabilizovala Srbiju. Na nedavnom ručku s predsednikom Kine u Beogradu video sam tu vrstu poštovanja i jasno čuo reči da se Si Đinping i Kina podržavati Srbiju“, rekao je Dodik.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.