Mladen Mikijelj

Dodik: Cilj rezolucije o Srebrenici je satanizacija srpskog naroda

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se Srpska prema događajima u Srebrenici uvijek odnosila kao prema mjestu gdje je počinjen zločin, ali nije tačno, ponovio je, da je počinjen genocid, jer definicija genocida nije ispunjena „ni u djelovima“.

„Republika Srpska nije osporavala mogućnost da se lica koja su tražena pojave pred domaćim i međunarodnim sudovima“, rekao je Dodik na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ukazao je da Bošnjaci pokušavaju da zloupotrebe presude Haškog suda, kao i da relevantni svetski stručnjaci takođe potvrđuju da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

S druge strane, sa bošnjačke i delom međunarodne zajednice postoje stalno nastojanja da se taj narativ nametne i da se zabrani negiranje genocida.

„Nema na svijetu genocida u kojem je zabranjeno da se govori“, rekao je Dodik tokom obraćanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje je u toku rasprava o zaključnom izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.

Dodik je rekao da nije tačno da je Srbija osuđena za genocid i da ga nije spriječila.

„Tačno je utvrđeno da Srbija nije kreirala i nije organizovala genocid i to je tačno. Ono što je tačno jeste da se pod snažnim lobiranjem kreirala atmosfera te priče“, naveo je predsjednik Republike Srpske.

Dodao je da u Srebrenici nisu ispunjene elementarne stvari vezane za genocid.

„Najveća imena koja se bave ovom temom su rekla da nije bilo genocida. Imamo pravo da mislimo na koji način ste vi izlobirali i upotrebili međunarodne mehanizme da do ovog dođe. Da je bilo pameti, onda je trebalo da pristanemo, prije bilo kakvih sudskih presuda, na Nezavisnu međunarodnu komisiju sastavljenu od najvećih svjetskih eksperata koji bi trebalo da to urade i da utvrde istinu“, rekao je Dodik.

Dodao je da Republika Srpska nikada nije osporavala mogućnost da se svi oni koji su učestvovali u dešavanjima u Srebrenici pojave pred sudovima i odgovaraju za svoja djela.

„Svi koji su potraživani oni su otišli na sud“, rekao je Dodik i istakao da je ovo, upravo, reakcija na one izveštaje koji su ranije rađeni u okviru Vlade Srpske pod pritiskom OHR-a i atmosfere.

„Mi ne možemo da uđemo u to šta je presuđeno u Hagu ali se radi o tome da bošnjačka strana pokušava da to sve zloupotrebi na način kako mi održavamo temu a kao što se zna ova tema i njena pojava u Ujedinjenim nacijama nije inicijativa nikoga iz Srpske i srpskog naroda“, poručio je Dodik, prenijela je RTRS.

Dodik je za RTRS istakao da su bosanski muslimani zloupotrebili međunarodni mehanizam predstavljanja BiH u Ujedinjenim nacijama tako što su bez odluke pokrenuli inicijativu u UN za donošenje akta čiji je glavni cilj satanizacija srpskog naroda.

„Da je njihova namjera bila da se ide prema pomirenju, to ne bi uradili već bi se formirala neutralna međunarodna  komisija“, rekao je Dodik.

Kaže da ako su muslimani hteli pomirenje, trebali su da priznaju i srpske žrtve, a ne da ih negiraju.

„Nema genocida učinjenog u istoriji, a da nije jednoglasno prihvaćen kao takav, dok muslimani žele jednoglasno da nametnu takvu odluku. Moram reći da se 3. maja obeležava stradanje u Dobrovoljačkoj, ali to kod muslimana ne postoji. Zločinac je samo onaj za kojeg oni misle da jeste. Uporno pokušavaju da nametnu broj od 8.000 stradalih u sedam dana. To je potpuna laž“, kaže Dodik.

Ponovio je da se genocid nije desio.

„Mi izjavljujemo saučešće svim porodicama stradalih. Ovo je međunarodni izvještaj o stradanju svih naroda. Nije samo favorizovanje Srba. Ali ni u jednom njihovom izvještaju se ne spominju Srbi. To je problem,“ kaže Dodik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.