Dodik: Bosna je firma u stečaju, Sarajevo zvecka oružjem

0

Razgraničenje u BiH uveliko traje još od sastavljanja zemlje od dva kantona a današnje odluke Vlade Republike Srpske su samo ubrzale taj proces, smatra politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić uz napomenu da je BiH firma u stečaju i pod katancem.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će u narednih 30 dana biti predložen sporazum o mirnom razgraničenju u BiH.

„Mi danas krećemo sa formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložićemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcionisanja privrede i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja“, rekao je Dodik u Bratuncu, posle sednice Vlade Republike Srpske.

Razgraničenje uveliko traje

Mirno razgraničenje u BiH već uveliko traje i ovo sada je samo simboličko ubrzanje tog procesa jer još od vremena otkako je BiH sastavljena od dva entiteta, ona nikad nije imala šansu da zaživi, kaže Savić za Sputnjik.

Jer uvijek je bio neko sa strane ko je tu rovario i vodio proces ka unitarizaciji BiH što je u principu nemoguće izvesti, dodaje Savić.

„Tako da događaji poput ovog gde samo jedna strana u BiH zagovara usvajanje rezolucije, naravno uz podršku međunarodnih partnera kojima to odgovara zbog njihovih razloga, samo pospješuje i ubrzava jedan proces koji je neminovan. A to je da smo etnički već izvršili separaciju mi sami jedni od drugih, i sa te strane ne vidim da se nešto loše može desiti. Jer ljudi već žive odvojenim javnostima, odvojenim sredinama, odvojenim kulturama, gledaju se druge emisije, čitaju se druge knjige, prate se drugi mediji. Jedino što spaja Srbe i Bošnjake su ‘Zvezde Granda’ gdje oni idu u Beograd i pjevaju tamo. Država ne može opstati na tome, država nema supstancijalni karakter, država nema ono što je najvažnije a to je unutrašnje priznanje o svojoj celini, tako da sve ovo što se dešava samo je ubrzanje procesa koji već traje.“

Savić se slaže sa Dodikovom izjavom da je „zatvorena radnja koja se zove BiH“ i dodaje da je to preduzeće koje je u stečaju, pod katancem i u koje više niko živ ne vjeruje i samo bi trebalo da se vidi koji je model da se ono transformiše ili pretvori u nešto drugo.

Prema Savićevom tumačenju, izjava predsednika Srpske da nema više saradnje sa Sarajevom prije svega znači najavu zaustavljanja svih najznačajnijih projekata, evropskog puta i svega onoga što čini napredak jedne države.

„Mislim da će na nivou BiH ostati samo ono što mora da bi funkcionisale osnove stvari u Republici Srpskoj. Sve ostalo što nije vezano za opstanak srpskog naroda i Republike Srpske će biti na ‘stend baju’ i u nekoj silaznoj putanji.“

Sarajevo zvecka oružjem

Savić smatra da neće biti nikakvih provokacija ni domaćih ni stranih vojnika u BiH posle današnje odluke Vlade Republike Srpske jer i dalje su najveći garanti mira i sigurnosti civilne snage.

„Republika Srpska ima svoj MUP, kantoni u Federaciji imaju svoje SUP-ove i MUP-ove tako da ne mislim da će doći do bilo kakvog sukoba. Jedino se iz Sarajeva podgreva ta priča da bi trebalo da dođe do nekog nasilja. U principu, narodu nije ni do kakvog ratovanja i zveckanja oružjem, već samo da dođe do mirnog političkog dijaloga. Ako već Sarajevo nije voljno da pravi državu zašto bi neko drugi bio voljan, i nazor pristao na kompromise a da zauzvrat ne dobije ništa. Dakle, od Srba i Hrvata se samo traži da nešto daju, a nema ništa zauzvrat. To nije kompromis, to nije država. To je nasilje a nasilje se mora zaustaviti mirnim putem“, zaključio je Savić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.