Dodik: BiH preprodaje oružje Kijevu!

0

Vlasti muslimanskog i hrvatskog dijela Bosne i Hercegovine tajno isporučuju oružje Kijevu, preprodajući ga preko trećih zemalja, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Možemo da vidimo i pratimo šta se gde šalje. Najveći kupci u poslednje vrijeme su NATO zemlje, kao i zemlje arapskog svijeta. Saznali smo da je Španija preprodavala oružje. Ali oni to nikada ne rade iz prve ruke – iz BiH, na primijer, odlazi u Švajcarsku, a odatle u Ukrajinu. Dogovaraju tri do četiri preprodaje“, objasnio je Dodik za „RIA Novosti“.

Republika Srpska sprječava direktne isporuke oružja Kijevu iz muslimansko-hrvatske Federacije BiH, dodao je Dodik.

„Te fabrike u BiH su pod kontrolom NATO-a. Nedavno se Vlada Federacije složila da se među vlasnicima nalaze američki fondovi. To govori mnogo i ukazuje da žele da razviju i ojačaju taj momenat. Mi ovde ne možemo mnogo da uradimo po tom pitanju, samo da dobijamo informacije i da sprečavamo direktne isporuke oružja Ukrajini, što i radimo“, objasnio je Dodik.

U martu, kada su se na internetu pojavile slike ukrajinskih vojnika sa municijom bosanske proizvodnje za minobacače kalibra 82 i 120 milimetara, zamjenik predsedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac je zatražio od vlasti Federacije da izvrše inspekciju u odbrambenim preduzećima Pretis i Novi Travnik. Međutim, njegov zahtjev je tada odbijen.

Takođe, ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez pomenuo je u martu u medijima da je Federacija BiH uspostavila proizvodnju dronova za isporuku Ukrajini, ali nije otkrio više detalja.

Međutim, pitanje predstavnika srpskog naroda u Savjetu ministara i ministra bezbednosti Nenada Nešića upućeno Helezu da objasni o kojim se preduzećima i uslovima za proizvodnju dronova za Ukrajinu radi, ostalo je bez odgovora.

 

(RIA novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.