Dodik: Bez obzira na granice i formalnosti Srbija i Republika Srpska su jedno i to nam niko ne može oduzeti!

1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je sasvim prirodno da Srpska i Srbija budu jedna država, ali da im to nije dozvoljeno.

„U novijoj političkoj istoriji je bilo sasvim prirodno da Srbi organizuju svoju državu na prostoru današnje Srbije i današnje Republike Srpske i još nekih prostora i da to bude dio istorijskog duga koji velike sile treba da daju Srbima. Međutim, mi smo još u procesu u kome nama to nije dozvoljeno“, rekao je Dodik na manifestaciji „Dani Srpske“ u Beogradu.

Dodao je da se ta manifestacija održava 11. put u cilju dokazivanja „nečega što je dokazano“.

„Da smo jedan narod, jedan identitet, jedna vjera, jedna nacija i da nas je samo splet okolnosti koji nam je nametnut kroz istoriju i skorašnjim političkim razvojem natjerao da budemo teritorijalno nešto posebno, a mi smo jedno. Jedno što nas okuplja, jedno za šta se živi i jedno što nikada nećemo dati“, poručio je Dodik.

On je naveo da su građani Srbije i Republike Srpske dio jednog jedinstvenog srpskog naroda kom kroz istoriju velike sile nisu dozvolile da se integriše, već su ga, kako je rekao, mučile kroz različite oblike.

„Mi nikoga ne progonimo, ništa tuđe nećemo. Svi koji ovde žive sa nama su dobrodošli i nikakav problem nemaju. Mi smo narod koji je drugima dao slobodu kroz istoriju i nikada nije oklevao da tu slobodu da u enormnim količinima“, rekao je Dodik.

Dodao je da to nije bilo dovoljno i da su se na kraju prošlog vijeka oni koje su Srbi oslobađali „navalili da nam se osvete za tu datu slobodu sa početka vijeka“.

„Zato je danas važno da se okrenemo sebi, da budemo Srbi, da budemo Srbija, da budemo Republika Srpska, da živimo jedno, da smo jedno, bez obzira na granice i formalnosti. Mi smo jedno i to nam niko ne može oduzeti“, poručio je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na izgradnji infrastrukture u Republici Srpskoj, dodavši da je to normalno.

„Bio sam svjedok kada je predsjednik Vučić nudio i Federaciji da se tamo naprave neke škole, ali oni neće. Onda se sjetio jedne dobre stvari: Ajde vi napravite u Sandžaku bilo koju školu, mi ćemo prihvatiti. Neće ni to. Oni hoće samo slabu Srbiju. Slabe Srbije nema ako smo objedinjeni i ako imate vođstvo kakvo imate danas i koje personifikuje Aleksandar Vučić“, zaključio je Dodik.

„Dani Srpske u Srbiji koje obelježavamo svake godine imaju za cilj da nas dodatno približe, da dodatno pojačaju neraskidive veze našeg naroda sa obe strane Drine, a mi smo u te veze uložili mnogo“, rekla je premijerka Brnabić na otvaranju iste manifestacije koju organizuje Predstavništvo RS u Srbiji.

(rt balkan)

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Valuta ti je ista kao poturi, ista Centralna banka u Sarajevu, sve se iz RSa preliva tamo a ona je pod upravom NJEMCA i Dojče banke. IZLAZI NAPOLJE KAKO ZNAŠ, I TO ODMAH. I onda se pita zašto,, majmun iz cirkusa,, radi to što radi. Po Dejtonu nema tužilaštva i Suda BIH čitavog, nema, odmah iš!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.