Dobrosavljević: Đukanović i dalje pokušava da se dodvori zapadnim mentorima koji su ga pustili niz vodu, to mu neće proći!

0

Politički analitičar Vladimir Dobrosavljević kazao je da je Zapad uveliko krenuo u odbacivanje Mila Đukanovića i da on trenutno traži zaštitu od svojih stranih partnera ne bi li se prikazao kao jedini stabilizujući faktor na koga oni mogu da računaju

„Đukanović je ostavio velike rezerve kao što sve vrijeme radi prema koncepciji Otvorenog Balkana, dok je Edi Rama kazao da život više nikoga ne može da čeka i da ne mogu da gledaju u prošlost već da moraju da se bave budućnošću. Đukanović trenutno više vodi računa o unutrašnjoj politici i sopstvenoj poziciji kako bi se dodvorio svojim nekadašnjim mentorima na Zapadu ne bi li na neki način sačuvao svoj uticaj i svoju bezbjednost.“, kazao je Dobrosavljević.

On kaže da je posjeta Prištini pokušaj da se pokaže Zapadu da je on stabilizujući faktor na koga oni mogu da računaju.

„Zapad je uveliko krenuo u fazu njegovog odbacivanja a on se ponovo nameće kao jedini garant njihovih interesa. Problem Mila Đukanovića je taj što je država koju je dobio na upravljanje na neki način se za vrijeme njegove vladavine duboko kriminogenizovala, i to u tolikoj mjeri da ni njegovi partneri nisu na to mogli da gledaju blagonaklono.“, saopštio je Dobrosavljević.

Govoreći o Otvorenom Balkanu, Dobrosavljević kaže da je činjenica da je sukob u Ukrajini otvorio niz bezbjednosnih i političkih problema.

„Subjekti u regionu žele da minimalizuju ili značaj Srbije koja ona svakako ima. Stari neprijatelji ili protivnici zvaničnog Beograda i Srbije vole da se okupe oko ideje koje minimalizuju i marginalizuju Srbiju i optužuju da je Beograd ekspozitura ruskih interesa. Ja ipak nisam siguran da to može da im uspije. Mnogo toga se promijenilo u međuvremenu. Ta retorika da Srbi izazivaju bezbjednosnu krizu i destabilizuju region više ne stoje. Fakat je da bez jake Srbije nema jakog Zapadnog Balkana. To vidite i u saradnji sa zvaničnim Skopljem i zvaničnom Tiranom. Ne mislim da će dugo vremena proći a Podgorica i Sarajevo će blagovremeno shvatiti da je pristupanje EU na dalekom štapu i da nastupajući krizu treba da dočekamo zajednički.“, kazao je on.

Naglašava da je bolje da mi počnemo da se sami staramo o sebi i da ne budemo sredstvo za manipulaciju u njihovim sukobima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.