Đuričković: Dobijanje IBAR-a nije zavisilo od stanja na terenu, već od volje EU, koja je odlučila da je sada vrijeme za IBAR

0

Međunarodni sekretar Socijaldemokrata Crne Gore Miloš Đuričković čestitao je Evropskoj uniji (EU) dodjelu pozitivnog IBAR-a (Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24) Crnoj Gori, ocijenivši da vlast u Crnoj Gori nije zaslužna za to. On je kazao da je EU bila odlučna da Crna Gora dobije IBAR bez obzira na stanje na terenu.

„Ako je vjerovati Vladi Crne Gore, a prije svega premijeru Spajiću i njegovoj partiji Pokret Evropa Sad, sve relevantno za sadašnjost, prošlost i budućnost počelo je formiranjem 44. Vlade Crne Gore. Naravno, ne postoji ni jedan razlog zašto, i dalje, ne bi vjerovali, prije svega, premijeru Spajiću. Premijeru koji vas nikad nije slagao u vezi kuća, stanova, državljanstava, koalicionih aranžmana itd. Zažmurite i prepustite se Milojku.

Tako je i (istinski) evropski put Crne Gore počeo tog 31. oktobra 2023. godine i doživljava svoj vrhunac dobijanjem IBAR-a. Sve je spremno da Milojkov IBAR stane rame uz rame sa bitkom na Vučijem dolu, Grahovcu, Berlinskim kongresom, trinaestojulskim ustankom i referendumom za nezavisnost“, navodi Đuričković u saopštenju.

On je kazao da, „u iščekivanju kazaljki da se poklope kada ćemo svi uzviknuti ‘Srećan IBAR’, se valja podsjetiti ključnih trenutaka „međuzvjezdanog leta Milojkove Vlade“.

„To su događaji koji su, znali vi ili ne šta je IBAR, presudno uticali na oblikovanje Crne Gore i društva u kojem živite. Posljedice tih događaja, građani će osjećati na koži mnogo intezivnije nego li sunce IBAR-a.

Na međunarodnom planu dobili smo potpuno novu vanjsku politiku. Ključna dostignuća naše vanjske politike ogledaju se u kolekciji protesnih nota koje smo prikupili od susjeda. Čak četiri. Kada na Crnu Goru pogledate iz Sarajeva, vidjećete predstavnike Skupštine Crne Gore na čelu sa predsjednikom kako slave i prisustvuju slavlju Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH proglasio protivustavnim. Vidjećete da Skupština i Vlada Crne Gore razvijaju najprisnije odnose sa Miloradom Dodikom, koji je najveća opasnost po mir, stabilnost i cjelovitost BiH. Tog Dodika, predsjednik Skupštine Crne Gore neće dočekati sa zastavom BiH već sa zastavom entiteta“, naveo je Đuričković.

On je dodao da pogled iz Sarajev na Crnu Goru otkriva i da većina Vlade Crne Gore negira genocid u Srebrenici dok ostatak, amandmanima na UN Rezoluciju o Srebrenici, pokušava relativizovati genocid.

„Pogled iz Zagreba nije ništa ljepši. Oni vide Vladu i skupštinsku većinu koja je spremna svađom i prijekim riječima, umjesto dijalogom ili arbitražom, rješavati otvorena pitanja poput Prevlake i broda Jadran. Vide i šefa diplomatije koji bi prilagođava spomen obilježja tragičnih događaja. Vide Vladu i skupštinsku većinu koja prebirala po kostima žrtava logora u Jasenovcu, kako bi stvorila upotrebljiviju retoriku za obračun, da ne kažem novu istoriju. Na Kosovu se i dalje čude zašto ih nijesmo već do sada odpriznali, kao opština Zeta“, istakao je on.

Ipak nije sve tako crno, dodaje Đuričković i kaže da je pogled iz Vašingtona i Brisela nešto drugačiji i optimističniji.

„Do njih ne dopire smrad truleži iz Nikšića, Pljevalja, Budve i Zete. Njihova računica je da ma koliko mi bili očajni i štetni, nećemo remetiti harmoniju ako nas uguraju u EU. Usljed geopolitičke situacije, a u vezi Crne Gore, postavili su sebi pitanje ‘What is the worst thing that can happen?’ prev. “Šta je najgore što se može desiti?“. Moram priznati, konačno su prihvatili crnogorsku strategiju i shvatanje EU integracija. Zli jezici bi rekli ‘Put do pakla je popločan dobrim namjerama’. Ali došli su na naše! Blago nama i njima!“, poručio je Đuričković.

On je istakao da činjenica da u opštini Šavnik država i dalje nije u stanju da organizuje izbore u dvije mjesne zajednice, ponašanje Marka Kovačevića, Mihaila Asanovića i Daria Vraneša, selektivnost i političke kampanje SDT-a, VDT-a i SPO-a te kripto valute, kombinacije i ucjene, govore o dva pokazatelja.

„Prvi pokazatelj govori koliko smo kao društvo i država dotakli dno i u kakvom se blatu nalazimo. Drugi pokazatelj govori o odlučnosti EU da dobijemo IBAR bez obzira na stanje stvari na terenu. Još jednom čestitam Evropskoj uniji dodjelu IBAR-a Crnoj Gori. A vi građani nemajte dilemu da će, sad kad imamo IBAR, Spajić i Mandić nastaviti još jače da razvaljuju svaki kamen Crne Gore“, zaključio je Đuričković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.