Mladen Mikijelj

Đurić o amandmanima Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici: Vlada Crne Gore sve to radi zbog domaće javnosti, to se zove ispiranje savjesti pred domaćom publikom!

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić saopštio je, povodom najave da će Crna Gora uložiti dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici, da to oni rade zbog domaće publike i javnosti.

-Meni to liči na ispiranje savjeti, ono što navodno radi Vlada Crne Gore vezano za podnošenje amandmana, oni to rade za domaću političku upotrebu, da ne bi izgledalo da  su protiv Srbije, pa predlažu amandmane kojima treba tobože da ublaže to pred domaćom javnošću, rekao je Đurić za TV Pink.

Dodaje da iako “odlično znamo da je u slučaju ove Rezolucije zgažen Dejtonski sporazum jer nisu sve strane i žrtve obuhvaćene, niti je obuhvaćeno 120.000 različitih žrtava različitih naroda koji su stradali, ovdje se bave samo jednim narodom i jedan narod osuđuju”.

Kaže i da nije bilo konsultacija ni u regionu ni bilo gdje drugo iako je Srbija neposredni garant Dejtinskog sporazuma ni ona nije konsultovana.

-Crna Gora sve ovo radi kao signal za domaću upotrebu, dodaje on.

Đurić kaže da će se prema odnosu vezano za Rezoluciju Srbija opredjeljivati “ko nam je prijatelj, a jasno ćemo praviti razliku prema drugima”.

Crna Gora će navodno uz posredovanje SAD predati dva amandmana na njemačku Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu. Kako je nezvanično potvrđeno za Portal RTCG iz Vlade, amandmanima je predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Prvi amandman glasi:

1) ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini

i drugi:

2) potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.