Mladen Mikijelj

Đurđev: Francuska će insistirati da se saradnja sa Srbijom produbi na više polja

0

Susret predsjednika Srbije Vučića i predsjednika Francuske Makrona je od strateške važnosti, jer pokazuju da jedna od ključnih država Evropske unija, to jeste svakako Francuska, jasno i nedvosmisleno daje do znanja da je Srbija njen budući strateški partner, rekao je Aleksandar Đurđev, predsjednik Srpske lige.

– Ne samo u vojno-odbranbenom segmentu, već i u proizvodnji energije, nuklearne energije i to su prosto dva strateška resora koja u svakoj državi prave onu ključnu razliku koja može da se razvija i ekonomski, na svaki drugi mogući način. Ukoliko je Francuska spremna da sa Srbijom sarađuje tako što ćemo od njih da uvezemo vojnu opramu, naoružanje, avione i tako dalje, to je svakako pokazatelj da su i oni dobrim dijelom kao ključna država, da podvučamo još jednoma, Evropske unije koji su izuzetno zainteresovani da takozvano Kosovo nikada ne postane država u pravom smislu te riječi – kazao je Đurđev za Hepi i dodao:

– Bez obzira što su neke ranije administracije ili neke ranije političke odluke to drugačije odredili, ali politika je takva da se uvijek gleda sadašnjost, a sadašnjost je ta da je Makron na ovom nivovu primio predsjednika Republike Srbije, a nije primio Aljbina Kurtija. Tako da mi tu treba jasno da uočimo tu razliku.

Francuska spremna da sarađuje sa Srbijom u dva ključna segmenta

Đurđev je istakao da Francuska daleko razvijenija država nego Srbija.

– Ukoliko su oni prosto opredijeljeni i to jasno javno stavili do znanja da su sa Srbijom spremni da sarađuju u dva ključna segmenta, to je odbrana i vojna industrija, i proizvodnja energije, prije svega zelene, nuklearne energije, što je, mislim, ključni argumenti za razvoj privrede, za razvoj svih drugih segmenta života u bilo kojoj državi. Znači, nije predsjednik Francuske razgovarao sa Aljbinom Kurtijem da isporuči takozvanom Kosovo avione ili da tamo proizvodi nuklearnu energiju, nego sa predsjednikom Republike Srbije, u čijem sastavu su svakako i Kosovo i Metohija – kazao je Đurđev i istakao da je mišljenja da je ovo sjajna vijest za Srbiju.

– Pokazuje da se Srbija, iako nije opredeljena u ovom velikom sukobu na teritoriju Ukrajine, nije se svrstela ni na jednu stranu. Mi smo vojno neutralni, pokazali smo da imamo snagu i za političku neutralnost, i to je upravo prouzrakovalo sa određenim koristima i rezultatima za Republiku Srbiju, koje upravo potvrđuje taj sastanak koji je imao predsjednik Francuske sa predsednikom Srbije – dodao je Đurđev i naveo da je mišljenja da se na tome neće stati i da će Francuska insistirati da se taj sradnja između Srbije i Francuske produbi na više polja, prije svega kade je u pitanju privreda, industrija.

– Oni mogu svakako da budu nama od koristi, a mi kao ključna zemlja u ovom dijelu Centralne Evrope, svakako možemo svakome ko je dobronameran prema našem suverenitetu i nacionalnim interesima da budemo pouzdan partner. To smo pokazali kade je u pitanju Ruska Federacija, jer su oni više puta bili lojalni prema našem suverenitetu, našim nacionalnim interesima, da kada se praktično čitav svijet, a svakako čitava zapadna Evropa je i dobar deo Centralne Evrope svrstao protiv Rusije, Srbija je ostala kao pouzdan strateški partner. I to vide i razvijene države zapada, i zato vas smatraju referentnim i relevantnim da s vama mogu da dogovaraju određene stvari, i da se ne savijate kako vjetar duva, nego da imate kičmu – rekao je Đurđev.

Srbija neće imati ni jedan drugi mogući odgovor nego da spriječi teroriste da vrše bilo kakvo nasilje

Đurđev se dotakao i objava britanskih medija, šta će se i kako dešavati kada je u pitanju ovaj dio Evrope, smatrajući da takve objave ne treba potcjenjivati i treba im pridati dužan značaj.

– Slični mediji iz iste države objavljivali su ili citirali sa tačnim danom početka specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine, s tim što je ovde zlonamjeran kontekst u kome se oblikuju informacije koje oni očegledno imaju. A kontekst je svakako taj da će Aljbin Kurti, definitivno ukoliko možemo da iščitavamo taj tekst, pored niza višemjesečnih, čak i višegodišnjih provokacija, veoma oštrih provokacija i nasrtaja na srpski narod na severu Kosova i Metohije, izgleda odlučiti se da pribegne totalnom etničkom čišćenju Srba sa tog dela teritoriji Republike Srbije, tu pre svega mislim na sjeveru Kosovo i Metohije. I svakako Srbija neće imati ni jedan drugi mogući odgovor nego da spriječi šiptarske teroriste da vrše bilo kakvo nasilje ili ubijaju srpski narod na delu Republike Srbije, to je sjeveru Kosovo i Metohije – kazao je Đurđev i dodao:

– Ono što je negdje već poslovična priča vezano za informacije kojima raspoložu Britanci, to je i u njihoj državi postoji ona čuvena anegdota gdje britanska kraljica gospodinu Ročildu kaže: „gospodine Ročild vi imate 7.322 špijuna u Londonu koje mene špijuniraju“, „a nemojte zaboroviti da ja imam 10.255 koji meni javljaju šta vi radite.“ Tako da svakako njihove informacije ne treba potceniti, ali se u odnosu na njih treba adekvatno odgovoriti, a naš odgovor svakako kao i uvek treba da bude istina, a istina je ta da Republika Srbija ne može da bude agresor na Republiku Srbiju.

– Kosovo i Metohije je sastavni dio Republike Srbije, gdje je međunarodnim sporazumima definisano da međunarodne odbrambene snage regulišu bezbednost na tom dijelu teritorije Kosova, koje oni više godina ne mogu da sprovedu. Da li zato što su nesposobni, da li zato što to namjerno tako žele, da li zato što im tako javljaju njihova politička rukovodstva, ali videli smo da na samoj teritoriji Kosova i Metohije međunarodne snage koje su zadužene za bezbednost, a dolaze iz pojedinih država, ne reaguju na identičen način. Tako smo vidjeli da snage koje je poslala Turska da regulišu mir imaju potpuno drugačiji način svoga dejstvovanja, recimo od snaga Francuske. I opet ćemo tu podvući crtu kako su Francuske vojne snage štitile Srbe i zašto su adekvatno i nagrađene od strane rukovodstva Srbije. Podsetiću da je pukovnik Žako Gar dobio najviša i državna i crkvena odlikovanja, upravo zato što je štitio srpski narod, Srpsku pravoslavnu crkvu na teritoriji Kosove i Metohije – rekao je Đurđev.

Nije bilo osnova ni za mnoge druge forume u koje je tzv. Kosovo pristupilo

Kada je u pitanju inicijativa za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope i da li za to ima osnova, Đurđev je rekao da nije bilo osnova ni za mnoge druge forume u koje je tzv. Kosovo pristupilo.

– Vidimo da imaju saveznike koji im u tome pomažu i ono što je sada neophodno jeste da Srbija uloži maksimalan napor da animira sve svoje prijatelje, kojih svakako ima puno, a da od nekih neutralnih takođe napravi prijatelja, i da od nekih neprijatelja da pokušamo da napravimo makar neutralne, ukoliko ne možemo da napravimo prijateljstvo u ovome trenutku. Ali svakako taj aktivan pristup, gdje je, čini mi se, predsjednik Republike Vučić uputio poziv svim dobronamjernim i pojedincima organizacijama koji mogu da pomognu Srbiji u ovoj kampanji, da Kosovo ne postane dio Savjeta Evrope, treba svi da se odazovu, treba svi da pomognu, i da pokažemo prosto jedan drugi način razmišljanja, drugi način reagovanja na slične izazove, koji će da u nekom budućem vremenu postane i praksa, jer ovakvih izazova će da bude sve više. Ne samo kada je u pitanju prijem Kosova u međunarodne forume, nego i na mnogo drugih polja, kada je privreda u pitanju ili bilo koja druga oblast – istakao je Đurđev i dodao:

– Mislim da Srbija treba da se konfiguriše na savremen način, da je potrebno uraditi modernizaciju naše diplomatije, i da ćemo na taj način imati daleko više uspjeha. I da ne treba, narovno, da potcjenjujemo mehanizme koje imaju naši neprijatelji, a to su, u ovom konkretnom slučaju, šiptarski teroristi koje raspoložu kapitalom i novcem stečenim od trgovine narkotika i drugih kriminalnih dejstava na planetarnom nivou, upravo finansiranju njihove nezavisnosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.