Đukić: DNP-a i ZBCG spremni za Vladu

1

Dok iz Demokratske narodne partije (DNP) poručuju da njihov stav o NATO integracijama ostaje nepromijenjen i da to ne znači da njihova funkcionerka Maja Vukićević u Vašingtonu ne treba da razgovara sa sagovornicima iz zemalja koje su članice NATO-a o političkim pitanjima koja se odnose na Crnu Goru i zapadni Balkan, politički analitičar Stefan Đukić smatra da DNP, kao i cijela koalicija ZBCG, želi da pošalje poruku da planira učešće u vlasti.

Iz DNP-a je prekjuče saopšteno da će Maja Vukićević, koja je potpredsjednica partije, poslanica u Skupštini Crne Gore i potpredsjednica Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u drugom mandatu, na poziv članova Američkog kongresa, prisustvovati Molitvenom doručku, koji se, tradicionalno, svake godine održava u Vašingtonu.

“Odlazak Maje Vukićević u Vašington na Molitveni doručak, na kojem će prisustvovati lideri, političari i druge ugledne ličnosti iz više od sto četrdeset zemalja svijeta, svakako predstavlja i značajan primjer uvažavanja koalicije ZBCG (Za budućnost Crne Gore) i crnogorskog parlamenta na planu evroatlantskih integracija i dalje afirmacije Crne Gore u međunarodnim okvirima”, ističe se u saopštenju DNP.

Odgovarajući na pitanje da li imajući u vidu ranije izjave čelnika te partije o NATO-u, ovo predstavlja zaokret u retorici i stavu prema evroatlantskim integracijama i da li se ovime nagovještava podrška NATO integracijama, iz DNP-a navode da je njihov stav o NATO integracijama poznat i nepromjenljiv i da su NATO integracije završene činom pristupanja Crne Gore ovom vojnom savezu.

“Uvažavamo činjenicu da je Crna Gora članica NATO-a, iako smo smatrali da je vojna neutralnost najbolji bezbjednosni okvir za našu državu i da je o tom pitanju trebalo da se izjasne građani na referendumu”, navode iz DNP-a.

Iz te partije pojašnjavaju da se dio saopštenja u kom se pominju “evroatlanske integracije” odnosi na agendu posjete poslanice Maje Vukićević koja je dobila poziv od predstavnika američkog Kongresa.

“Na sastancima koje će imati poslanica Vukićević biće visoki predstavnici Kongresa, ali i državnici iz država koje su članice NATO-a, ali to ne znači da Maja Vukićević ne treba da razgovara sa njima o političkim pitanjima koja se odnose na Crnu Goru i zapadni Balkan”.

Molitveni doručak biće održan 31. januara i 1. februara na Kapitol hilu.

Politički analitičar Stefan Đukić kazao je za “Vijesti” da DNP, kao i cijela koalicija ZBCG, želi da pošalje poruku da planira učešće u vlasti, “da odbija da nastavi da glumi nekakvo inaćenje sa onima koji imaju snažan uticaj na to ko formira vladu Crne Gore i da žele biti kooperativni”.

“Ovakva odluka ne pravi neku suštinsku razliku kada se radi o njihovim stavovima o EU, koji su makar načelno za pristupanje, i NATO, protiv čega su, ali deklarativno prihvataju da smo član”, rekao je Đukić.

On je istakao “da se prosto radi o tome da nema više svrhe inatiti se”, jer inaćenje može pružiti neku kratku satisfakciju za jedan broj glasača, ali i otežati koalicioni potencijal za učešće u vlasti.

“Štaviše, iz ovoga možemo zaključiti da je realan ulazak predstavnika ZBCG u crnogorsku vladu do kraja ove godine ako ne bude nekih iznenađenja”, zaključio je Đukić.

1 Comment
  1. Srdjan Lonchar komentariše

    Bravo Djukicu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.