Đeljošaj: Uvođenje neradne nedjelje je bila više populistička odluka nego realnost

0

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj je ocijenio da odluka o uvođenju neradne nedjelje u trgovinama nije bila dobro promišljena, da je bila „više populistička priča nego realnost“ i da „zabrana rada onima koji žele da rade nije dobra poruka“.

„Mislim da je trebalo uraditi na ovaj način kako je predložio Socijalni savjet, kako su i prihvatili sindikati, da se zaštite prava radnika, ali i da znamo da je naša država turistička destinacija, da postoje potrebe i građana i turista“, rekao je Đeljošaj u Bojama jutra na TV Vijesti.

Pripremljenim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini predviđeno je da se trgovina na veliko i na malo može obavljati nedjeljom u periodu od 1. juna do 31. avgusta i 1. decembra do 31. januara. Trgovci koji obavljaju trgovinu na veliko i/ili na malo, kako je definisano, mogu da nedjeljom otvore samo jedan prodajni objekat na teritoriji jedne opštine.

Ocijenio je i da status i prava radnika time nisu ugroženi. „Radnici neće izgubiti taj dan, ko bude radio u nedjelju, osim što će imati i uvećanu dnevnicu od 80 odsto, naredna subota mora da mu bude slobodna“, istakao je.

Kazao je i kako vjeruje da se poslodavci odgovorno odnose prema svojim radnicima.

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj rekao je da je na obilježavanaju Dana nezavisnosti Kosova predstavljao Crnu Goru.

Đeljošaj je prethodne sedmice boravio u Prištini, na svečanosti povodom Dana nezavisnosti Kosova.

“Na tom događaju sam kao ministar i potpredsjednik Vlade predstavljao Crnu Goru, na osnovu platforme koju je Vlada usvojila na sjednici”, rekao je Đeljošaj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.