Mladen Mikijelj

Demokrate na prekretnici: Ko neće sa PES-om taj, kao nekad, Vladu ruši s DPS-om?

0

Iako im ne bi bio prvi put da politički pođu potpuno kontra onoga što je volje većinskih građana i da obore Vladu sa svojim ideološkim bratom blizancem DPS-om, Demokratska Crna Gora i ovoga puta se nalazi na političkoj prekretnici zbog izbora v.d. direktora policije. Na večerašnjoj sjednici Predsjedništva Demokrate su donijele odluku da će oročiti svoju podršku Vladi Crne Gore do sticanja IBAR-a a da će nakon toga preispitati njihovu podršku.

Iako je istina da predlog za vršioca dužnosti direktora policije dolazi isključivo od strane Minsitra unutrašnjih poslova, u ovom slučaju Danila Šaranovića, sa tim izborom se moraju usaglasiti i svi drugi članovi vlade kako bi izbor bio validan.

Elem, da je postojalo dobre volje, došlo bi se do kompromisnog rješenja, ali kako je u medijima tih dana provijavalo, Demokrate su ipak izabrale čovjeka koji je navodno bio blizak njima iako su znali da nema podršku ostatka Vlade.

Međutim, kada se sve uzme u obzir, izbor v.d. direktora policije mogao se postići kompromisom, naročito imavši u vidu da nisu samo članovi Demokrata članovi Vlade Crne Gore već tu postoje kadrovi kako Evrope sad, tako i ministri iz redova SNP-a, CIVIS-a, partija albanskih nacionalnih manjina koji takođe moraju dići ruku za izbor šefa policije. S tim u vezi, nejasno je zašto je Šaranović uz očito negodovanje ostalih članova Vlade a samo uz podršku svojih kolega iz Demokratske Crne Gore predložio navodno njima blisko kadrovsko rješenje ne bi li smisleno izazvao krizu vlasti u Crnoj Gori.

S tim u vezi je jako interesantno saopštenje Predsjedništva Demokrata. Ukoliko sve ovo vodi ka potencijalnom padu Spajićeve Vlade, jasno je sa kojom partijom bi to moralo biti izglasano. Matematika je prosta a mnogo bi bilo da za dvije godine sa Demokratskom partijom socijalista Bečićeve Demokrate sruše još jednu Vladu, baš kao što su srušili Vladu Dritana Abazovića avgusta 2022. i to, gle čuda, na inicijativu DPS-a i to zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Koliko god se oni pravdali SPC da to nije bio pravi razlog već da je ta Vlada morala da padne jer je iznevjerila volju građana, u istoriji ostaje zapisano da je glasovima DPS-a i Demokrata srušena Abazovićeva Vlada zbog potpisivanja Temeljnog ugovora kao razlog.

A možemo se sjetiti tih dana i klasičnog izlaženja iz mišije rupe, raznih košulja i potkošulja partije koja se navodno predstavlja kao prosrpska. S tim u vezi, matematika je jasna – samo uz podršku Demokratske partije socijalista i ostalih iz opozicije može pasti Vlada Milojka Spajića a ukoliko se Demokrate odluče na takav korak, bilo bi vrlo simptomatično da sa DPS-om ruše sada već dvije Vlade čime bi javnost sa pravom mogla upitati – hoće li možda sjutra poći i formirati neku novu Vladu sa DPS-om?

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.