Mladen Mikijelj

Delegacija fondacije EuroNatur posjetila Regionalni vodovod

0

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda, Zoran Lakušić, ugostio je juče (17.04.2024.) delegaciju fondacije EuroNatur koju su predstavljali izvršni direktor Gabriel Schwaderer sa saradnicom Annette Spangenberg. U posjeti su učestvali i Jovana Janjušević, izvršna direktorica Centra za istraživanje i proučvanje ptica, Vuk Vujisić iz NVO Mreža za promjene, sastanku je prisustvovao i savjetnik predsjednika Odbora direktora Željko Raičević.

Fondacija EuroNatur se dominanto bavi očuvanjem prirodnih resursa, očuvanjem prirode i zaštitom prirode od prekomjerne eksploatacije. Fondacija EuroNatur sprovodi brojne aktivnosti na Balkanu za podršku Vladama i lokalnom stanovništvu za očuvanje prirode.

Na sastanku se razgovaralo o projektima za zaštitu životne sredine i održivog upravljanja vodnim resursima. Delegacija fondacije EuroNatur iznijela je svoje planove za podršku u realizaciji ovih projekata, kako bi se očuvala priroda i vodni resursi.

Predsjednik Lakušić je istakao važnost saradnje s međunarodnim organizacijama poput fondacije EuroNatur u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i zaštite životne sredine. Dogovoreni su dalji konkretni koraci i zajedničke aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu, kako bi se unaprijedila zaštita životne sredine i vodni resursi. Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi, a sve strane su se složile o važnosti zajedničkog rada na očuvanju prirode i vodnih resursa za buduće generacije.

Sa delegacijom predsjednik Lakušić obišao je korito rijeke Morače i upoznao ih sa hronologijom i posljedicama višegodišnje nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka. Ukazao je na posljedice na životnu sredinu, ali i na uticaj nelegalne eksploatacije na izdašnost izvorišta Bolje sestre, kao i na uticaj obezbjeđivanja sigurnog vodosnabdijevanja crnogorskog primorja neodstajućom količinom vode.

Delegacija fondacije EuroNatur, Centra za istraživanje i proučavanje ptica i NVO Mreža za promjene bila je iznenađena informacijama o posljedicama nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka u koritu rijeke Morače. Predsjednik Lakušić je prenio važnost očuvanja životne sredine i vodnih resursa te je delegacija shvatila ozbiljnost situacije u koritu rijeke Morače.

Članovi delegacije i predsjednik Lakušić su razgovarali o konkretnim koracima koje treba preduzeti zajednički, kako bi se riješio problem nelegalne eksploatacije šljunka i zaštitilo izvorište Bolje sestre. Svi su se složili da je potrebno djelovati i zajedno raditi na očuvanju prirodnih resursa kako bi se osigurala sigurna budućnost za sve.

Ova posjeta je bila važan korak u jačanju saradnje između Regionalnog vodovoda i međunarodnih organizacija poput fondacije „EuroNatur“, te će rezultirati zajedničkim projektima i aktivnostima usmjerenim na zaštitu životne sredine i održivo upravljanje vodnim resursima.

Osim toga predsjednik Lakušić je ukazao na razvojne projekte koji se odnose na dalje mjere na očuvanju korita rijeke Morače u Drugoj zoni sanitarne zaštite i zaštiti podzemnih voda, kao i na aktivnostima na filtraciji vode i povećanje kapaciteta za distribuciju vode tokom ljetnjih mjeseci. Delegacija je obišla i izvorište Bolje sestre i sagledala procese koji su od uticaja na izvorište.

Međunarodni eksperti, koji imaju dvadesetogodišnje iskustvo u zaštiti rijeka na Balkanu prenijeli su svoja iskustva i sugestije u očuvanju obala, i omogućavanju prirodi da se obnavlja. Ukazali su da je za sanaciju pričinjene štete u koritu rijeke Morače na osnovu njihovih istraživanja u prethodnom periodu potrebno više od sto godina.

Tokom razgovora preovladala je i ideja da se rijeka Morača proglasi nacionalnim parkom, jer je ona jedan od značajnih činilaca za održavanja Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Takođe, na predlog ekspertske delegacije koja je posjetila Regionalni vodovod, ukazano je na mogućnost zaštite Morače, slično zaštiti Solane u Ulcinju čemu je izvršna direktorica Centra za istraživanje i proučvanje ptica Jovana Janjušević dala nemjerljiv doprinos, i da se u poglavlju 27 za pridruživanje EU, unese implementacija zaštita korita rijeke Morače kao uslov za potpisivanje poglavlja.

Eko aktivista Vuk Vujisić iz NVO Mreža za promjene je ukazao na značaj jakih institucija sistema na održavanju ovog prostora, te da izostanak adekvatne državne reakcije devastacija ovog prostora će se i intenzivnije nastaviti i prostor će biti izgubljen za buduće generacije. Dok je predsjednik Lakušić ukazao na značaj aktivnosti Vlade da se odlučno obračuna sa korupcijom u institucijama sistema.

Fondacija EuroNatur je ponudila Regionalnom vodovodu potpunu saradnju i podršku u Briselu, gdje se nalazi njihova glavna kancelarija, za nastojanja u očuvanju korita rijeke Morače. Ova podrška uključuje ekspertsku pomoć u analizi različitih varijanti za održivo saniranje korita rijeke Morače, s ciljem očuvanja prirode, podrške procesu očuvanja podzemnih voda i osiguranja stabilne distribucije vode Crnogorskom primorju.

Ova ponuda ima za cilj ne samo očuvanje životne sredine, već i podršku održivom razvoju turizma, koji je ključna privredna grana u Crnoj Gori. Saradnja s fondacijom EuroNatur pružiće Regionalnom vodovodu dodatne resurse, ekspertizu i podršku kako bi se ostvarili ovi ciljevi i osiguralo adekvatno snabdijevanje vodom Crnogorskog primorja, uz istovremeno očuvanje prirodnih resursa i ekosistema.

Ove aktivnosti predstavljaju veliki korak naprijed u jačanju saradnje između Regionalnog vodovoda i međunarodnih organizacija, što će rezultirati konkretnim projektima i aktivnostima koje će doprinijeti očuvanju životne sredine, vodnih resursa i održivom razvoju turizma u Crnoj Gori.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.