Darmanen: Francuska spriječila dvije zavjere za teroristički napad na Olimpijskim igrama

0

Francuska je osujetila dvije odvojene zavjere za teroristički napad tokom Olimpijskih igara, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

On je rekao da je policija u dvije odvojene akcije izvršila „nekoliko hapšenja“.

„Proteklih dana to nije objavljeno zbog predizborne kampanje, ali smo uhapsili ljude za koje sumnjamo da su planirali terorističke napade“, rekao je Darmanen u intervjuu za francuski informativni kanal BFM TV, prenosi Tanjug.

U susret Danu Bastilje 14. jula i Olimpijskim igrama 26. jula, ministar je dodao da je teroristička pretnja u Francuskoj i dalje visoka.

Francuska je od marta u stanju najvišeg terorističkog upozorenja, nakon napada u moskovskoj dvorani „Krokus“ u kojem je poginulo 145 osoba, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Nakon tog napada, Darmanen je odlučio da Francusku stavi u stanje najvišeg upozorenja od terorističkih napada.

Pored bezbjednosnih izazova Olimpijskih igara i ceremonije otvaranja, koja će biti održana na rijeci Seni, vanredni parlamentarni izbori izazvali su strah od građanskih nemira i masovnih protesta.

U nedelju, 7. jula, biće održan drugi krug parlamentarnih izbora na kojim se predviđa da će partija tvrde desnice „Nacionalno okupljanje“ dobiti mogućnost da formira vladu.

Radi bezbjednosti zbog izbora, širom zemlje će biti raspoređeno oko 30.000 policajaca, od kojih će 5.000 biti stacionirano u Parizu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.