Mladen Mikijelj

Danilović o hrvatskoj noti: „Naši partneri“ s više žara i bez kompromisa brane svoje zločine nego mi svoje žrtve; Sponzori Picule i Radmana region ponovo čine nestabilnim

0

Predsjednik Ujedinjene Crne Goran Danilović istakao je da agresivna diplomatija i spoljna politika Hrvatske koju sponzorišu međunarodni krugovi i posebno par uticajnih država EU, već danas vrše atak na Crnu Goru i to preventivno. Podsjetimo, Hrvatska je uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog pokrenute inicijative za usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu u Skupštini Crne Gore.

„Prije nekoliko dana sam uputio otvoreno pismo premijeru Spajiću i završio ga sljedećim stavom: I nemojte se truditi oko Rezolucije o genocidu u Jasenovcu jer nije isto usvojiti jednu u našoj Skupštini, a drugu u Generalnoj Skupštini UN. Nemojte se truditi jer međunarodni partneti i komšijska Hrvatska Vam to neće dozvoliti. Zašto? Pa zato što „Vaši partneri“ s više žara i bez kompromisa brane svoje zločine nego mi svoje žrtve. I nijesu to događaji za poređenje – ni u jednoj ravni. Sa Jasenovcem ne podmirujemo nikakve dugove i ne kusuramo se. Sa Jasenovcem nema političke trgovine“, naveo je Danilović za IN4S.

On je istakao da nakon što je prošlo nekoliko dana, nema potrebe da dopuni niti jedno slovo u prethodno izrečenom.

„Ipak, pojašnjenje onoga što slijedi može stati u sljedeći stav. Agresivna diplomatija i spoljna politika Hrvatske koju sponzorišu međunarodni krugovi i posebno par uticajnih država EU, već danas vrše atak na Crnu Goru i to preventivno. Zvuči kao bizaran skeč da uputite protesnu notu jednoj suverenoj zemlji zato što se u njoj, uspjelo ili neuspjelo, samo raspravlja o mogućnosti osude zlikovaca i istrebitelja koji su vodili NDH, odnosno o podsjećanju na jasenovičko stradanje„, navodi Danilović.

Prema njegovim riječima, ministar Radman nastupa goropadno kao da je pedagog Crnoj Gori, nastavljajući besprizorno miješanje u naše unutrašnje stvari započeto određivanjem sadržaja teksta na „morinjskoj ploči“ koju je uz pomoć domaćih saradnika onomad instalirao u Boki.

„Istovremeno, istog dana, Tonino Picula drži navodni čas etike državnicima i političarima u Crnoj Gori u ime navodne evropske budućnosti, brinući o našoj Crkvi, politici i državi kao da se radi o predstavniku „Svete stolice“ a ne propale fotelje propalije politike. Hrvatski političari uče tako Crnu Goru kako da se odnese prema „Rezoluciji o Srebrenici“ zaboravljajući da sami predstavljaju državnu politiku nastalu na etničkom čišćenju Srba i ubijanju nemoćnih, starih, djece i žena, u operaciji Oluja„, rekao je Danilović.

Kako dodaje, ovo je, nažalost, samo početak jedne invazivne i razarajuće politike po Balkan.

„Ne brine Radmanova ili Piculina gorljivost, ali brine namjera njihovih sponzora da region ponovo učine nestabilnim i uzavrelim. Jedini način odbrane od ovakvog pritiska je insistiranje na državnom dostojanstvu i donošenje odluka u korist Crne Gore i naše unutrašnje stabilnosti, a ne u korist onih koji sprovode tuđe politike i brane interese međunarodnih profitabilnih korporacija„, zaključio je Danilović.

(IN4S)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.