Mladen Mikijelj

Današnji katalonski izbori ključni za političku stabilnost Španije

0

Katalonci danas glasaju na regionalnim izborima koji bi mogli odrediti stabilnost španske socijalističke vlade i pokazati snagu pokreta za nezavisnost koji cijelu deceniju potresa zemlju.

Vlada predvođena Španskom socijalističkom radničkom strankom (PSOE) premijera Pedra Sancheza htjela bi Kataloniju nakon decenije separatističkih vlada uvesti u novo doba, kaže politolog Toni Rodon, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

„Ako separatisti izgube apsolutnu većinu u parlamentu, to bi sigurno značilo promjenu“, kaže Rodon.

„Vidjet ćemo hoće li ona biti privremena ili dugoročna”, dodao je.

Borba za nezavisnost

Pobjeda stranke Junts per Catalunya (Zajedno za Kataloniju) ojačala bi separatiste i stvorila dodatne teškoće službenom Madridu.

Kandidat Juntsa je dobropoznati Karles Pudžemon, koji je bio katalonski predsjednik tokom neuspješnog pokušaja otcjepljenja regije od Španije 2017. godine, a obećao je da će ponovno pokrenuti zahtjev za nezavisnost.

Nakon što je u novembru prošle godine preuzeo dužnost u drugom mandatu, Sanchez se oslanja na krhki savez sa separatistima u španskom parlamentu, što izazva bijes opozicionih konzervativaca.

Pudžemon, koji je optužen u Španiji zbog neuspješnog referenduma o nezavisnosti i živi u egzilu, ali će se uskoro vratiti kući zahvaljujući amnestiji, upozorio je da bi Junts mogao povući svoju podršku Sanchezu ako mu nova katalonska vlada bude neprihvatljiva.

Socijalisti u prednosti

Ankete daju znatnu prednost na izborima socijalistima u odnosu na stranku Junts per Catalunya i njenog umjerenijeg protivnika Esquerru Republicanu de Catalunya (Katalonska republikanska ljevica, ERC), koji trenutno upravlja bogatom sjeveroistočnom regijom.

Prema rezultatima ankete lista El Pais, socijalisti bi mogli osvojiti 40 mjesta u katalonskom, Junts bi dobio 34 mjesta, a ERC 26 mjesta. Međutim, neka istraživanja pokazuju da je oko 40 posto birača neodlučno, tako da je sve moguće.

Glavni socijalistički kandidat Salvador Ilja u svojoj kampanji prvenstveno obećava oživjeti ekonomiju regije, koje je od pokretanja nezavisnosti zaostajalo za ekonomijom Madrida.

“Katalonija u proteklih deset godina nije iskorištavala svoje kapacitete“, rekao je Ilja ranije u televizijskoj debati, dodavši da će razvijati čistu energiju.

Pomirljiv pristup

Ilja je branio pomirljivi pristup socijalista prema separatistima koji su prije sedam godina ignorisali sudsku zabranu i održali referendum o nezavisnosti, što je izazvalo najgoru političku krizu u Španiji u zadnjih nekoliko decenija.

Pudžemon je pobjegao u Belgiju 2017. godine kako bi izbjegao krivični progon. Planira se vratiti u Kataloniju zahvaljujući zakonu o amnestiji koji su predložili vladajući socijalisti nakon što stupi na snagu krajem maja ili u junu.

Puigdemont je tokom ove sedmice rekao da je on najbolji kandidat za “zaštitu i odbranu interesa Katalonaca“.

To je mišljenje dijeli i 69-godišnja Roser Agilar, koja je otputovala na skup u francuski grad Aržel na moru, u blizini granice s Katalonijom, gdje Pudžemon vodi kampanju.

“Vjerujem da je Puigdemont jedini koji nas može odvesti prema postizanju nezavisnosti“, rekla je.

Ko god pobjedi u Kataloniji u nedjelju, vjerovatno će morati da vlada u koaliciji, budući da nijedna stranka ne može sama doseći prag od 68 mjesta za ostvarivanje većine.

Ako socijalisti pobijede mogli bi tražiti koaliciju s ERC-om ili Juntsom, iako su obje separatističke stranke to do sada odbacivale.

Ako to ne uspiju, mogli bi pokušati sklopiti još nevjerovatnije partnerstvo s konzervativnom Narodnom strankom, svojim glavnim protivnicima na nacionalnom nivou.

Kad bi Junts i ERC preuzeli vlast, nastojali bi voditi novu vladu koja se zalaže za nezavisnost. Međutim, neka istraživanja javnog mišljenja predviđaju da neće dobiti potrebna mjesta, čak i uz podršku manjih separatističkih stranaka.

Ako postizborni pregovori ne dovedu do sporazuma do augusta, ponovljeni izbori održaće se u oktobru.

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.