Danas referendum na sjeveru KiM: Srpska lista pozvala na bojkot

0

Glasa se na 23 biračka mjesta u četiri opštine, uglavnom u albanskim sredinama, Srpska lista pozvala Srbe na bojkot.

U četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i Metohije danas će biti održan referendum o smjeni albanskih gradonačelnika izabranih prije godinu dana na izborima koje su Srbi bojktovali.

Već sada sasvim je izvjesno da referendum, poslije poziva Srpske liste na bojkot, neće uspjeti i da će Albanci gradonačelnici izabrani sa po nekoliko stotina glasova, na izborima na kojima je glasalo ukupno 13 Srba, ostati na svojim mjestima.

„Poziv na bojkot Srpske liste samo je rezultat svega onoga što se dešavalo poslednjih mjeseci i posledica činjenice da su albanske vlasti u Prištini učinile sve da referendum obesmisle i da postave uslove koji su nemogući za ispunjenje. Učinili su sve da njihovi gradonačelnici ostanu u foteljama i izlazak na glasanje nema nikakvog smisla i samo je gubljenje vremena“, kaže jedan od Srba iz Sjeverne Mitrovice, dodajući da mu ne pada na pamet da izađe na izbore.

Iz Srpske liste, prije desetak dana su, kada su objavili poziv na bojkot referenduma, kao razlog naveli biračke spiskove u kojima je nerealan broj glasača, kamere na biračkim mjestima, opštu atmosferu na sjeveru Kosova i Metohije, specijalce sa dugim cijevima u gradovima i selima sjeverno od Ibra, iseljavanje Srba pod pritiskom.

U kakvoj se atmosferi organizuje referendum govori i činjenica da je Centralna izborna komisija tzv. Kosova tek juče, manje od 20 sati prije početka glasanja objavila spisak i adrese biračkih mjesta i da su ona uglavnom u naseljima sa većinskim albanskim stanovništvom.

Prema najavi CIK Kosova glasaće se na 23 biračka mjesta, u školama u selima sa albanskom većinom u kojima se nastava izvodi na albanskom jeziku, u privatnim objektima i objektima kojima raspolaže Agencija za imovinu tzv. Kosova.

Iako je Dželjalj Svečlja, ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova, prije dva dana najavio da je policija spremna da, ako zatreba i ako to zatarži CIK i silom za glasanje otvori škole u kojima se nastava izvodi u srpskom sistemu, to se juče nije dogodilo.

Tako će, oni koji odluče da izađu na referendum u Leposaviću na raspolaganju imati osam biračkih mjesta – u zgradi SO Leposavić koju od kraja maja prošle godine kontrolišu kosovski specijalci, u OŠ „Kadri Bistrica“ u albanskom selu Bistrica, a glasaće se i u opštinskom objektu u Sočanici, u privatnom objektu u selu Rvatska kao i u naseljima Dren i Lešak.

Što se tiče Sjeverne Mitrovice glasačka mjesta su u naseljima sa pretežno albanskim stanovništvom. Tri biračka centra biće u Bošnjačkoj mahali, a po jedno u OŠ „Aziz Sulejmani“ u selu Suvi Do i u isturenom odeljenju ove škole u Mikronaselju iznad grada.

U opštini Zvečan glasaće se u školi „Isa Boljetini“ u selu Boljetin, u selu Lipa, u kompleksu „Rajska Banja“ koji takođe kontrolišu kosovski specijalci kao u opštinskom objektu u selu Žitkovac.

Prištinska TV stanica RTK sinoć je objavila da su u opštini Zubin Potok tokom večeri na najmanje jednoj lokaciji postavljeni kontejneri za glasanje i da će kontejneri biti postavljeni na još dva mjesta.

Ovo se dogodilo uprkos više puta ponovljenim najavama iz CIK da ove godine, na referendumu neće biti glasanja u kontejnerima kao što je to bio slučaj u aprilu prošle godine na lokalnim izborima koje su Srbim bojktovali. U Zubinom Potoku glasaće se i u nekim selima u kojima živi većinom albansko stanovništvo.

U biračke spiskove u četiri opštine upisano je 46.556 građana, ili oko 1.500 birača više nego na izborima prošle godine. Da bi referendum uspio potreno je da u pojedinim opštinama „za“ glasa 50 posto plus jedan birač.

Referendumsko pitanje „Da li se slažete da (ime i prezima gradonačelnika) bude razriješen sa funkcije predsednika Opštine (ime opštine)“, kao i odgovori – „jo“ ili „po“, odnosno „da“ ili „ne“, štampani su na listićima najpre na albanskom jeziku, a zatim i na srpskom, ali na latinici.

Albanski gradonačelnici upravljaju opštinama Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Sjeverna Mitrovica od maja prošle godine od kada su i zgrade SO pod kontrolom kosovskih specijalaca.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.