Danas redovna sjednica Savjeta bezbjednosti UN: Vučić predstavlja Srbiju

0

U Njujorku će danas biti održana sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomjesečnom izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a, a Srbiju će predstavljati predsjednik Aleksandar Vučić.

Redovni šestomjesečni izvještaj o radu Misije UN na Kosovu i Metohiji predstaviće specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a Karoline Zijade.

Sjednica počinje u 10.00 časova po istočnoameričkom, odnosno u 16.00 sati po srednjoevropskom vremenu, a otvoriće je predsedavajuća u Savjetu bezbjednosti za april – Vaneša Frejzir.

Prištinu će predstavljati predsjednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

Guteres je u redovnom izvještaju, koji se odnosi na period od 19. septembra 2023. do 15. marta 2024. godine, naveo da su, uprkos izvjesnom napretku u implementaciji sporazuma postignutih uz posredovanje EU, tenzije između Beograda i Prištine povećane, a da je bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova ostala krhka.

Ujedno, on je ukazao da nije bilo napretka ka uspostavljanju Zajednice srpskih opština uprkos diplomatskom pritisku i izrazio zabrinutost zbog primene nove regulative o platnom prometu koja je, kako je naveo, uticala na ekonomska i socijalna prava Srba i drugih nevećinskih zajednica.

On je pozvao na hitan razgovor o otvorenim pitanjima u okviru dijaloga uz posredovanje EU, kako bi se osigurala prava svih pogođenih zajednica i najugroženije grupe bile zaštićene.

Guteres je najoštrije osudio, kako je naveo, ozbiljan bezbjednosni incident 24. septembra u Banjskoj, koji je doveo do tragičnog gubitka života i pozvao na završetak istrage i „privođenje počinilaca pravdi bez odlaganja“.

U oktobru prošle godine održana je poslednja redovna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o radu Unmika, dok je u februaru ove godine na zahtjev Srbije, a nakon odluke prištinskih vlasti da zabrane upotrebu dinara, održana vanredna sjednica SB UN.

Osim učešća na sjednici SB, predsjednik Vučić imaće razgovore sa predsjedavajućom Savjetu bezbjednosti UN, stalnom predstavnicom Malte pri UN Vanesom Frejzir, kao i sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN Vasilijem Nebenzjom.

Predsjednik Vučić tokom dana prisustvovaće i prijemu koji priređuje Stalna misija Republike Srbije pri Ujedinjenim nacijama za stalne predstavnike država članica UN.

Vučić će imati i niz konsultacija i sastanaka sa predstavnicima zemalja članica Ujedinjenih nacija, kako bi objasnio poziciju Srbije u vezi sa najavljenom rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

On je najavio susrete sa više od 120 stalnih predstavnika različitih zemalja u UN i saopštio da je u Misiji Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku formiran štab koji se bavi pitanjima u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici i poručio da šanse Srbije nisu velike, ali da će se boriti.

Vučić je, uoči puta u Njujork, izjavio da će donošenje takve rezolucije dodatno narušiti odnose u regionu i da će se Srbija svom snagom boriti protiv usvajanja rezolucije.

 

(novosti.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.